03 nov. 2022 | 12:25

Rivalul celor de la Tesla ajunge în Europa: când apare Zeekr

ACTUALITATE
Rivalul celor de la Tesla ajunge în Europa: când apare Zeekr

Brandul electric premium al Geely, Zeekr a dezvăluit planurile de a intra pe piața europeană anul viitor, potrivit CEO-ului său, An Conghui.

Zeekr se va alătura unei liste tot mai mari de producători auto chinezi care doresc să pătrundă pe piața europeană cu ofertele lor de vehicule electrice, inclusiv BYD, Great Wall Motors și Xpeng.

În această notă, Conghui a subliniat că Zeekr 001 a fost construit cu scopul de a îndeplini standardele din Europa și Statele Unite de la început. Geely a mai susținut odată că noua sa platformă Sustainable Experience Architecture (SEA) pe care este construit Zeekr 001 este superioară celei Tesla. Se spune că platforma SEA are un avantaj față de Tesla, cu mai mult spațiu și NVH mai bun.

Nu au fost împărtășite prețuri sau ținte de vânzări, dar se va confrunta cu concurență din partea celor ca Tesla, dacă cifrele de vânzări locale din China sunt de ajuns. După ce Zeekr 001 a fost lansat în China la sfârșitul anului trecut, a vândut 39.474 de unități în primele nouă luni, în timp ce Tesla a vândut 219.112 de unități ale modelului Y în aceeași perioadă.

Un model interesant

Zeekr 001 este disponibil cu două opțiuni de propulsie. Modelul cu un singur motor cu tracțiune spate cu 200 kW (272 CP) și 384 Nm de cuplu ajunge de la 0 la 100 km/h în 6,9 secunde. Modelul cu tracțiune integrală cu dublu motor, cu 400 kW (544 CP) și 768 Nm sau cuplu, completează sprintul secolului în 3,8 secunde. Viteza maximă este de peste 200 km/h la modelul cu tracțiune integrală.

Există două opțiuni de baterie pentru a alimenta motorul electric al lui Zeekr 001 – 86 kWh sau 100 kWh. Cu bateria de 100 kWh, modelul cu tracțiune spate poate reveni la o autonomie de până la 712 km, în timp ce modelul cu tracțiune integrală oferă 606 km pe ciclul NEDC.

În august, Zeekr 001 a stabilit două noi recorduri mondiale Guinness pentru cea mai rapidă deriva și cel mai rapid slalom cu un vehicul electric.