05 ian. 2023 | 12:07

Rise of Empires – Ottoman: istoricii sunt cuceriți și fascinați. Ăsta da film istoric, te mai ține și cu sufletul la gură

ACTUALITATE
Rise of Empires – Ottoman: istoricii sunt cuceriți și fascinați. Ăsta da film istoric, te mai ține și cu sufletul la gură

Miniseria Netflix Rise of Empires – Ottoman este un film bazat pe fapte istorice, un soi de îmbinare între documentar și dramă, cu un scenariu care te ține cu sufletul la gură, decoruri rupte din lumea de acum sute de ani și actori ce par teleportați în timpuri străvechi.

Avem în față o operă care respectă în mare parte adevărul istoric, ceea ce e deosebit de important, fiindcă acest lucru înseamnă că în timp ce relaxezi și distrezi la film, înveți lucruri pe care cu siguranță manualele școlare n-au avut cum să le cuprindă cu atât de multe amănunte și imagini video care te transpun direct în pielea personajelor.

Pe chat-urile unde se reunesc internauții cinefili se discută intens despre această miniserie, iar mulți întreabă dacă merită să te uiți la film. Ei bine, majoritatea covârșitoare a răspunsurilor sunt categoric pozitive. Cei ce au vizionat miniseria Netflix recomandă cu mare căldură și altora să se uite, cu garanția că nu vor regreta și nu vor considera o clipă c-au pierdut timpul.

„Serialul acesta este cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad”

Avem chiar și păreri avizate care vorbesc în termeni laudativi la adresa producției cinematografice, iar una dintre acestea aparține chiar lui istoricului Andrei Pogăciaș. Specialistul chiar a luat parte la realizarea parții secundare a miniseriei, deoarece producătorii și-au dorit autenticitate și, în fond, cine poate să aducă elemente istorice de valoare, detalii și amănunte neștiute de mase, dacă nu un istoric adevărat?!

”Per ansamblu, serialul, după părerea mea, e cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad, mult mai bun decît filmele românești „istorice”din perioada comunistă sau bălăriile filmate în ultimii ani de fanteziști. Se vede că producția e serioasă, s-au depus eforturi, s-a încercat crearea unei realități cît mai palpabile, scenariul e ok. Da, putea să iasă mult mai bine din punct de vedere istoric, dar e foarte bun așa cum e”, a scris istoricul într-un comentariu pe Facebook.