14 ian. 2023 | 06:55

REVIEW The Menu – filmul cu Ralph Fiennes pentru care îți trebuie „stomac tare”

ACTUALITATE
REVIEW The Menu - filmul cu Ralph Fiennes pentru care îți trebuie „stomac tare”

The Menu este, în acest moment, unul dintre cele mai apreciate filme, în anumite cercuri, iar asta pe bună dreptate.

Evident, nu se ridică la încasările din cinematograf pe care le-au bifat alte filme, în această perioadă, însă asta pentru că, spre deosebire de toate celelalte, pentru The Menu ai nevoie de un „stomac un pic mai tare”, dar și de o capacitate suficientă de răbdare pentru pricepe ceea ce se întâmplă în fața ochilor tăi.

Nu, nu trebuie neaparat să fii Einstein ca să vezi acest film și să-ți placă, însă nici neaparat genul care preferă Romina, VTM. Cu alte cuvinte, cele două pelicule provin din colțuri diametral opuse ale cinematografiei și „slavă cerului” că există public pentru amândouă.

The Menu, filmul care pare despre mâncare, dar realitatea este înșelătoare

Dacă nu ai mers încă la cinema pentru a vedea The Menu și ai „apetit” pentru filmele un pic mai „ciudate”, îți recomand călduros să o faci înainte să fie scos. Cel mai probabil că, la un moment dat, va fi disponibil pe una dintre platformele giganților de streaming în vogă, însă de ce să aștepți?

The Menu nu este neaparat un film despre mâncare, mai degrabă tratând un subiect extrem de sensibil: inegalitatea socială, dar și fanfaronada anumitor bogați ai lumii, plictisiți parcă de tot ceea ce îi înconjoară și aflați într-o vânătoare constantă de senzații tari.

Lor, Chef Slowik (Ralph Fiennes) le oferă acea experiență culinară pe care au așteptat-o toată viața, ba chiar mai mult decât atât. The Menu nu te învață să gătești, ci îți arată, într-un mod destul de sadic, realitatea care te înconjoară și la care, evident, nu ai acces. 

Sfârșitul este, într-o oarecare măsură, satisfăcător pentru orice spectator care s-a confruntat, la un moment dat, cu incorectitudinea generată de diferențele dintre păturile sociale. În atmosferă se simte un iz destul de fin de socialism, expus într-o manieră suficient de „cu perdea” pentru a nu deranja.

În The Menu îi vei mai putea vedea pe actorii Anya Taylor-Joy și Nicholas Hoult.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele