16 ian. 2023 | 13:06

Replică de la Kremlin, după lovitura din Dnipro, care a ucis zeci de persoane. Ce a spus Peskov

ULTIMA ORĂ
Replică de la Kremlin, după lovitura din Dnipro, care a ucis zeci de persoane. Ce a spus Peskov

Oficialii ucraineni au anunțat luni că bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din Dnipro a crescut la 35 de persoane, iar echipele de salvare continuă să caute supraviețuitori printre dărâmături.

Kremlinul neagă lovitura mortală

Guvernatorul regional din Dnipro, Valentin Reznichenko, a declarat pe rețelele de socializare că atacul a provocat rănirea a 75 de persoane și că soarta altor 35 de persoane este necunoscută.

Kremlinul a refuzat să își asume responsabilitatea pentru atacul din weekend din orașul ucrainean Dnipro.

„Forțele armate ruse nu lovesc clădiri rezidențiale sau infrastructuri sociale, ci obiective militare”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.  Ulterior, el a vorbit despre „concluzia unor reprezentanți ai părții ucrainene” potrivit căreia lovitura ar fi putut fi provocată de apărarea aeriană.

Atacul cu rachete a avut loc sâmbătă cu ceea ce comandamentul forțelor aeriene ucrainene a declarat că a fost o rachetă Kh-22 lansată din regiunea rusă Kursk. Oficialii militari au declarat că forțele ucrainene au doborât 21 din totalul de 33 de rachete lansate de Rusia în acea zi, dar că Ucraina nu are un sistem capabil să intercepteze Kh-22.

Forțele ruse au lovit în mod repetat ținte civile de la invadarea Ucrainei în februarie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său nocturn de duminică că este recunoscător pentru cuvintele de sprijin din întreaga lume după atac, adăugând că este „foarte important ca oamenii normali să se unească ca răspuns la teroare”.

El i-a criticat pe cei din Rusia „care nici măcar acum nu au putut rosti câteva cuvinte de condamnare”.

„Răul este foarte sensibil la lașitate”, a spus Zelenski. „Răul își amintește întotdeauna de cei care se tem de el sau încearcă să negocieze cu el. Iar când va veni după tine, nu va fi nimeni care să te protejeze”.

Belarus, exerciții militare comune cu Rusia

Vecinul de la nord al Ucrainei, Belarus, a început luni exerciții militare comune cu Rusia.

Ministerul belarus al Apărării a declarat că exercițiile se vor desfășura până la 1 februarie și vor utiliza toate aerodromurile militare ale țării.

Domeniile de antrenament includ recunoaștere aeriană, patrule de frontieră, aterizare tactică de asalt aerian și evacuarea răniților, a precizat ministerul.

Belarus a participat la numeroase exerciții militare cu Rusia de la începutul conflictului, ceea ce a sporit temerile în Ucraina și în rândul aliaților săi că Rusia speră ca Belarus să intre în război de partea sa, în ciuda asigurărilor date de Minsk că nu se va alătura luptei.