30 ian. 2023 | 16:50

Răspunsul lui Nicușor Dan, întrebat dacă va demisiona după tragedia de lângă Lacul Morii

ULTIMA ORĂ
Răspunsul lui Nicușor Dan, întrebat dacă va demisiona după tragedia de lângă Lacul Morii

Nicușor Dan a fost întrebat de jurnaliști dacă s-a gândit să demisioneze după tragedia petrecută lângă Lacul Morii, unde Ana Oros a murit sfâșiată de câinii maidanezi. Primarul Capitalei a spus că încearcă zi de zi să se țină de mandatul pe care bucureștenii i l-au dat.

Nicușor Dan, întrebat dacă s-a gândit la demisie

„Eu am un mandat pe care bucureștenii mi l-au dat și încerc zi de zi să mă țin de acest mandat”, a spus Nicușor Dan, luni, în cadrul unei conferințe de presă. El a răspuns la întrebarea jurnaliștilor privind o eventuală demisie în urma tragediei din Sectorul 6. 

La 9 zile de la tragedie, primarul Capitalei a venit cu o reacție, organizând o conferință de presă. 

El a afirmat că sunt făcute verificări în continuare de către Corpul de control al Primăriei Municipiului București. 

„Ca să verificăm o instituție publică trebuie să ne uităm în documente. Sunt mii de documente. Trebuie să ne uităm pe sesizări și cum s-a răspuns. Sunt multe instituții implicate, responsabile și trebuie să evaluăm acest întreg peisaj”, a mai spus el.

Ce spune despre problema câinilor maidanezi

Întrebat câți câini sunt liberi în București, în momentul de față, primarul general a spus: „Doar câteva zeci de câini sunt liberi pe străzi”.

„Problema câinilor cuprinde trei componente. Este vorba de câinii fără stăpân care sunt colectați de pe raza Bucureștiului de către ASPA.

A doua componentă, sunt câinii de proprietari care sunt lăsați în zona publică, iar ultima, și cea mai mare problemă este înmulțirea necontrolată a câinilor cu sau fără stăpân.

Soluția este cea pe care au aplicat-o țările Europei Occidentale, și anume, să microcipăm și sterilizăm câinii cu stăpân din București și Ilfov.

„Pe măsură ce există sesizări, ei sunt capturaţi de ASPA şi de cei de la Primăria Sectorului 1 şi Primăria Sectorului 5. (…)

Nu a existat niciodată o întrerupere a activităţii de capturare a câinilor de pe domeniul public. Corpul de Control verifică activitatea ASPA şi cum a reacţionat la sesizări. Sunt 14 prinzători ai ASPA, în acest moment.

În adăposturile ASPA, 1.600 de locuri ocupate din 1.800. Spunem de ani de zile că degeaba capturăm câini de pe străzi dacă nu rezolvăm problema înmulţirii necontrolate din bucureşti şi Ilfov.

În acea zonă au fost prinşi 120 de câini, după tragicul accident au fost prinşi toţi câinii din zona Lacul Morii şi după câteva zile au revenit. Cum putem opri asta? Să controlăm înmulţirea câinilor. PMB a făcut campanii de microcipare şi sterlizare gratuită, însă au dat rezultate parţiale”, a completat Nicuşor Dan.