28 mart. 2023 | 13:35

Poliția franceză se pregătește de proteste violente. Sute de mii de oameni sunt așteptați în stradă. O primă victorie pentru Macron

ULTIMA ORĂ
Poliția franceză se pregătește de proteste violente. Sute de mii de oameni sunt așteptați în stradă. O primă victorie pentru Macron

Sute de mii de persoane sunt așteptate să ia parte marți la proteste de stradă și greve în toată Franța, pe fondul temerilor de ciocniri violente cu poliția, în contextul în care continuă demonstrațiile legate de utilizarea de către Emmanuel Macron a puterilor executive constituționale pentru a impune o creștere a vârstei de pensionare.

Mișcarea de protest împotriva majorării vârstei de la 62 la 64 de ani este cea mai mare criză internă a celui de-al doilea mandat al lui Macron, iar grevele de marți ar urma să afecteze rafinăriile, colectarea gunoiului, transportul feroviar, transportul aerian și școlile. Autoritățile din Paris și din mai multe orașe sunt pregătite pentru ciocniri între poliție și protestatari.

Acuzații împotriva poliției

Update 28 martie, ora 16.51. Sindicatul CGT a anunțat că greva de colectare a gunoiului se va încheia începând de miercuri. Mii de tone de gunoi s-au adunat pe străzile Parisului și ale altor orașe după ce gunoierii au intrat în grevă împotriva planurilor de reformă a pensiilor.

În prezent, gunoierii și șoferii pot ieși la pensie începând cu vârsta de 57 de ani, dar, conform planurilor de reformă ale lui Macron, aceștia ar trebui să mai lucreze încă doi ani. Pensionarea anticipată este o opțiune pentru acele profesii care se confruntă cu condiții grele de muncă.

Dar gunoierii spun că a-i face să muncească mai mult ar fi nedrept, deoarece speranța lor de viață este cu 12-17 ani sub media franceză, potrivit sindicatului CGT.

Update 28 martie, ora 15.55. Primele ciocniri între protestatarii împotriva reformei pensiilor și poliție au fost raportate marți după-amiază la Nantes, unde o bancă a fost incendiată și un tribunal administrativ local a fost vizat, potrivit unui jurnalist AFP. După un început pașnic al protestelor, tineri protestatari au aruncat cu proiectile în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

Criza s-a intensificat din cauza controverselor legate de tacticile poliției, avocații reclamând arestări arbitrare, răniri și intervenții dure în timpul controlului mulțimii.

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a suferit un traumatism cranian în timpul confruntărilor dintre protestatari și poliție. O anchetă este în curs de desfășurare pentru a determina circumstanțele.

IGPN, unitatea de afaceri interne a poliției franceze, a declarat că a lansat 17 anchete privind incidente și acuzații împotriva poliției din Franța în ultimele săptămâni.

Mai mult de 30 de avocați au scris luni o scrisoare deschisă către Le Monde în care își exprimă „marea îngrijorare” față de ceea ce ei numesc arestări arbitrare a sute de persoane, acuzând poliția că folosește sistemul judiciar și arestările ca tactică pentru a împiedica oamenii să protesteze.

Șeful poliției din Paris a declarat că toate arestările au fost justificate. Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a declarat că mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestelor.

Consiliul Europei a declarat vineri că protestatarii pașnici și jurnaliștii trebuie să fie protejați de violența poliției și de arestările arbitrare.

Atacurile asupra birourilor de circumscripție ale politicienilor s-au înmulțit de la decizia lui Macron de a impune modificările pensiilor, ocolind camera inferioară a parlamentului.

Tinerii ies în stradă

O notă pregătitoare a serviciilor de informații franceze înainte de ziua de grevă și proteste de marți, condusă de sindicate, a declarat că este posibil să participe mult mai mulți tineri, poate de două sau trei ori mai mulți decât în ultima zi mare de grevă de joia trecută, potrivit presei franceze.

Potrivit cotidianului Le Parisien, nota a precizat că „subiectul represiunii și al violenței poliției ar putea concentra furia tinerilor”.

Mulți tineri la început „nu s-au simțit afectați” de modificările aduse pensiilor, dar apoi au decis să se alăture mișcării săptămâna trecută, „indignați” de utilizarea puterilor executive cuprinse în articolul 49.3 din Constituție pentru a ocoli parlamentul, după ce guvernul s-a temut că nu va obține suficiente voturi.

Autoritățile se așteaptă la ciocniri și violențe similare cu cele din ziua grevei coordonate de joia trecută, când la Paris au fost distruse stații de autobuz, chioșcuri de ziare și semafoare, iar sute de focuri au fost aprinse pe trotuare pe fondul unor confruntări cu poliția.