08 dec. 2022 | 16:10

Detalii șocante despre lovitura de stat dejucată în Germania. Cine complota să dea jos guvernul cu violență și arme

ULTIMA ORĂ
Detalii șocante despre lovitura de stat dejucată în Germania. Cine complota să dea jos guvernul cu violență și arme

Germania a arestat 25 de oameni suspectați că plănuiau o lovitură de stat. Grupul alcătuit din extremiști de dreapta și foști militari plănuia să ia cu asalt clădirea Parlamentului din Viena și să preia puterea. „Capul” rețelei ar fi un cetățean german (71 de ani), numit Heinrich XIII și căruia i se spune „prinț”. Ar fi și un rus implicat, motiv pentru care Kremlinul a reacționat imediat.

Tentativă de lovitură de stat în Germania. Grup periculos plănuia să dea jos guvernul

Update 8 decembrie, ora 16.00. Grupul complotist desfiinţat în Germania, care plănuia să răstoarne instituţiile democratice, dispunea de multe arme şi, prin urmare, era potenţial periculos, anunță şeful poliţiei judiciare.

„Avem încă un amestec periculos de oameni care urmează convingeri iraţionale, unii cu mulţi bani, alţii cu arme şi un plan pe care vor să-l ducă la îndeplinire (…) şi de aceea am intervenit”, a spus şeful Oficiului Federal de Poliţie Judiciară (BKA), Holger Munch. „Percheziţiile arată, de asemenea, că (n.r. – grupul) nu este inofensiv”, cu arme găsite în 50 dintre locurile percheziţionate, de la arbalete până la muniţie. Alte arestări probabil vor avea loc”, a completat el. „Am identificat alte persoane al căror statut în raport cu acest grup nu îl cunoaştem încă exact”, a transmis oficialul.

Ancheta vizează 54 de persoane, 25 afiind arestate în timpul operaţiunii de miercuri dimineaţă. Justiţia germană suspectează că „au făcut pregătiri concrete pentru a intra violent în Bundestag”.

Știrea inițială: Printre complotiști se află membri ai grupării extremiste Reichsburger (n. r. – Cetățenii Reichului). Aceștia erau în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste promovate. În plus, ei nu recunosc statul german modern.

50 de bărbați și femei voiau să răstoarne republica și să o înlocuiască cu o nouă formă de stat pe modelul Germaniei din 1871. „Nu avem încă un nume pentru această grupare”, a spus un purtător de cuvânt al procuraturii federale, notează BBC.

Citește și Putin se amuză de Olaf Scholz. Ce i-au făcut rușii cancelarului german

Arestările extremiștilor au avut loc în mai multe zone ale Germaniei, iar două persoane au fost arestate în Austria și Italia. Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat o importantă operațiune antiteroristă și că „un atac armat asupra corpurilor constituționale a fost plănuit”.

Ce au aflat oamenii legii

Autoritățile germane susțin că răufăcătorii plănuiau o lovitură de stat violentă de un an, din noiembrie 2021. Printre membrii grupării se numără și foști militari din trupele speciale. Procurorii spun despre acești complotiști că intenționau să-și atingă scopurile doar „prin mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”, incluzând chiar și omoruri. Se crede că este implicat și un fost parlamentar extremist de dreapta, care ar fi urmat să fie numit ministrul Justiției, iar Prințul Heinrich să fie conducătorul.

Cât de implicată este Rusia?

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu este implicată în eventuala lovitură de stat din Germania, fiind vorba despre „o afacere internă” a Berlinului. Precizările Moscovei vin în contextul în care forțele de securitate germane au destructurat o grupare extremistă, care plănuia preluarea Parlamentului prin mijloace militare, având în componență și un cetățean rus.

„Aceasta este mai degrabă o problemă internă a Germaniei. Și ei înșiși afirmă că nu se poate pune problema vreunei ingerințe din partea Rusiei. Prin urmare, aici am aflat despre această situație și din relatările din presă. Nu avem nimic de spus despre asta”, a reacționat secretarul de presă al lui Vladimir Putin.