25 feb. 2023 | 15:10

Picăturile pentru desfundat nasul, un pericol pentru creier. Ce se întâmplă în corpul tău din cauza unei substanțe întâlnită în majoritatea acestor medicamente

ACTUALITATE
Picăturile pentru desfundat nasul, un pericol pentru creier. Ce se întâmplă în corpul tău din cauza unei substanțe întâlnită în majoritatea acestor medicamente

Mulți dintre noi folosim picăturile pentru desfundat nasul, mai ales în sezonul gripei, însă experții vin cu noi atenționări în cazul utilizării acestui tratament. Specialiștii au descoperit un efect secundar asupra creierului, foarte rar, însă cu potențial grav, în cazul utilizării acestei soluții.

Soluțiile care ajută la desfundarea căilor nazale și care conțin pseudoefedrină sunt în curs de revizuire, deoarece pot provoca contractarea sau spasmul vaselor care alimentează creierul, reducând fluxul sanguin. Îngrijorarea constă în faptul că acest lucru ar putea duce la convulsii și chiar la un accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare a medicamentelor subliniază că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este extrem de scăzută. Produsele includ deja avertismente cu privire la riscurile rare de pe prospectele cu informații pentru pacienți care vin împreună cu medicamentele, precum și reacții adverse mai frecvente, cum ar fi dureri de cap și amețeli.

Experții spun că oricine are îngrijorări cu privire la medicamente ar trebui să discute cu un medic sau farmacist. Toate medicamentele pot avea unele efecte secundare. Oamenii iau pseudoefedrină pentru a ameliora congestia nazală. Se prezintă sub formă de spray-uri, lichide și tablete și uneori este amestecat cu alte medicamente pentru tuse și răceală sau alergii.

Picăturile de desfundat nasul sunt mai periculoase decât credeai

Medicamentul poate ajuta la curățarea căilor respiratorii blocate și la reducerea congestiei prin acțiunea sa asupra vaselor de sânge din nas. Examinarea pseudoefedrinei la nivelul Regatului Unit a fost inițiată după ce autoritățile de reglementare din Franța au alertat autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor EMA, care efectuează, de asemenea, o analiză, despre unele cazuri rare recent
întâlnite.

Experții vor analiza două afecțiuni ale vaselor de sânge ale creierului și anume sindromul de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindromul de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS).RCVS poate provoca dureri de cap bruște și severe, care se repetă adesea pe o perioadă de câteva zile până la câteva săptămâni. Simptomele PRES pot include vedere încețoșată, dureri de cap, convulsii și confuzie.

În Marea Britanie, oamenii pot raporta orice reacții adverse suspectate de la medicamente către sistemul Yellow Card, care este condus de Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Asistență Medicală (MHRA).

MHRA spune că a primit un număr foarte mic de rapoarte recente în acest fel: un caz de PRES în care persoana s-a recuperat și unul pentru RCVS în care rezultatul a fost raportat ca necunoscut.

„Păstrăm siguranța tuturor medicamentelor sub o atentă revizuire pentru a ne asigura că beneficiile depășesc orice risc; siguranța publicului este prioritatea noastră principală. Examinăm dovezile disponibile. Vom oferi orice sfat suplimentar, după caz. Dacă aveți îngrijorări cu privire la medicamentul dumneavoastră, vă rugăm să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății”, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției, pentru BBC.

Societatea Regală Farmaceutică (RPS) a spus că pseudoefedrina a fost utilizată pe scară largă și că astfel de medicamente au fost evaluate cu atenție înainte de a fi puse la dispozițiia publicului.