21 aug. 2023 | 17:03

Pensii 2024: Cu cât crește punctul de pensie și care va fi pensia minimă anul viitor

ACTUALITATE
Pensii 2024: Cu cât crește punctul de pensie și care va fi pensia minimă anul viitor

Pensiile vor fi majorate în 2024. Premierul Marcel Ciolacu și mai mulți miniștri din Cabinet vor efectua la finalul lunii august o vizită oficială la Bruxelles, unde vor discuta cu oficialii europeni despre reforma sistemului public de pensii din România. Se va modifica formula de calcul a pensiilor și se anunță creșteri semnificative pentru pensionari.

Cresc pensiile a milioane de români

Momentan, există doar speculații cu privire la procentul cu care va fi majorat punctul de pensie, urmând ca la finalul întâlnirii să fie date mai multe detalii. Cel mai probabil, creșterea pensiilor va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2024. 

Ministerul Muncii încă lucrează la elaborarea noii legi, iar guvernanții spun că există creșteri considerabile privind pensia românilor.

Din ce se știe momentan, se preconizează că pensia minimă ar crește de la 1.125 de lei la 1.350 de lei, iar punctul de pensia va fi de la 1.785 de lei la 2.142 de lei.

Ce spune șeful Casei de Pensii

Milioane de pensionari din România vor avea veniturile crescut. Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit despre eliminarea inechităților existente în sistemul actual.

El a spus că nicio pensie nu va fi scăzută, ci majoritatea vor crește, pentru a atinge un cuantum mai mare și pentru a corecta inechitățile de la acest moment.

Dar aceste modificări nu vin fără probleme. Baciu a spus că deși există un mecanism prevăzut în lege pentru indexarea pensiilor, este încă devreme pentru a discuta despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024. 

Totuși, se prevede că mecanismul va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu necesitățile din sistem.

Reforma va trebui făcută cu efort suplimentar la bugetul de pensii, dar pensionarii trebuie să aibă parte de un sistem echitabil și un nivel decent de trai.