05 oct. 2023 | 10:54

Orașul fantomă din România care pare dintr-un film ciudat. Cum a ajuns abandonat de oameni

ACTUALITATE
Orașul fantomă din România care pare dintr-un film ciudat. Cum a ajuns abandonat de oameni

Orașele fantomă din România, locuitorii au plecat din ele și nu s-au mai întors.

Cum au apărut orașele fantomă

În perioada comunismului, mai multe localități din România au devenit centre industriale importante. Aici au fost ridicate combinate, au fost deschise mine, s-au construit blocuri și populația din toate colțurile țării a fost dislocată de dorința de a câștiga bani mai mulți decât în localitățile natale.

Citește și Orașele aproape „fantomă” ale României: fenomenul care se amplifică de la an la an, cum dispar locuitorii

Căderea comunismului a transformat aceste centre, altădată înfloritoare, în orașele fantomă ale României. Mulți dintre locuitori au ales să își trăiască viața în alte zări, în timp ce aceia rămași încă să locuiască acolo, trăiesc din amintiri, la limita subzistenței. Multe dintre aceste localități există doar pe hârtie, fiind complet abandonate.

Orașul Călan

Unul dintre orașele fantomă ale României este orașul Călan, din județul Hunedoara, acolo unde prosperitatea datorată combinatului siderurgic, singurul producător de fontă cenușie din țară, a decăzut.

În 1989, aici lucrau 6.500 de oameni, însă ulterior combinatul a fost complet închis. Locul său a fost luat de ruine, blocuri părăsite și oameni triști.

Orașul Lupeni

Al treilea municipiu ca mărime din județul Hunedoara, orașul Lupeni, este o localitate atestată încă din 1770 și cunoscută pentru exploatările miniere din regiune. În perioada comunismului, după ani în care lucrătorii minieri au protestat împotriva condițiilor grele de muncă și a salariilor mici, orașul a cunoscut și gloria.

Cu toate acestea, după ce mineritul din Valea Jiului a decăzut, orașul Lupeni și-a pierdut și el din importanță. Doar Palatul Cultural Minerul, o clădire care datează din 1927, a mai rămas ca amintire a ceea ce era odată Lupeni.

Orașul Mărășești

Un fost nod feroviar important, orașul Mărășești își baza economia pe Fabrica de produse chimice. În prezent însă, acest oraș este cunoscut doar datorită Mausoleului ridicat în amintirea luptelor care s-au dus în această zonă, în timpul Marelui Război. Totuși, fostul renume al orașului era legat de Chimica Mărășești, înființată spre sfârșitul secolului XIX, în colaborare cu firma Zalatmaer Schwefelchies Industrie Act Gesellschaft din Budapesta. În fabrică, precum și la remiza CFR, lucrau majoritatea localnicilor până la căderea comunismului.

Citește și Satul fantomă din România pe care românii nu se încumetă să îl viziteze

După comunism, fabrica de produse chimice a suferit mai multe tentative de privatizare cu câțiva giganți ai industriei de detergenți, ajungând să fie rebotezată Marchim, la finalul lui 1999. Din păcate, această fabrică, altădată un loc de muncă pentru mii de oameni, a ajuns să fie vândută la fier vechi. Orașul a decăzut, mulți dintre locuitori au ales calea străinătății, în timp ce alții abia mai au cu ce să trăiască.

Orașul Victoria

Singurul oraș artificial din România, Victoria, a fost construit în jurul combinatului chimic care purta același nume. Acesta a fost înființat în 1949, după model sovietic, sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roșie. Aici au fost aduși mai mulți oameni să lucreze, în vremea comunismului. Au fost construite locuințe și alte utilități, iar localitatea a fost declarată oraș.

Citește și Orașele înfricoșătoare unde nu mai găsești țipenie de om. Cele mai fascinante locuri complet părăsite FOTO

După căderea comunismului, combinatul chimic în care lucrau 4.500 de oameni a fost închis, iar zona s-a transformat într-o ruină. Doar câteva hale și foarte puține locuri de muncă au mai rămas în această localitate. Orașul Victoria de altădată a devenit o fantomă. Mulți locuitori fac naveta la Brașov sau Făgăraș, în timp ce alții au luat calea străinătății.

Orașe doar pe hârtie

Exemple de astfel de localități sunt o mulțime. Ele au cunoscut o perioadă de dezvoltare în comunism, pentru ca apoi să devină părăsite, adevărate ruine. Multe dintre ele mai apar doar pe unele hărți administrative ale țării, însă ele nu mai există în realitate. Fie au fost depopulate complet, fie au intrat în componența altor localități.

Citește și Orașul părăsit al României ar ascunde evenimente stranii. Mărturisirile foștilor localnici: “Se petrec lucruri ciudate”

Un proiect inițiat în 2015 dezvăluia că există 126 de localități fictive, dintre care 11 sunt orașe. Unele dintre acestea nu mai au niciun locuitor conform celui mai recent Recensământ al populației, fie au ajuns pe fundul unui lac de acumulare ori au rămas fără construcții, căi de acces, rămânând doar în bazele de date oficiale. Aceste regiuni sunt protagoniste ale unor situații bizare. Deși nu există locuitori, la Registrul Comerțului se poate să fie înregistrată o firmă.

Lista orașelor fantomă

Pe lista celor 11 oraşe fantomă identificate prin proiectul din 2015 se află Alexandru I. Cuza – judeţul Călărași, Bunea Mică – judeţul Timiș, Chiaşu Oraş – judeţul Dolj, Grăniceru – judeţul Constanța, Mureşeni – Municipiu, judetul Mureș, Peșterea, municipiu, județul Cluj, Racameț, oraș în județul Mureș, Ulmi, oraș, în județul Prahova, Valea Seacă, oraș, în județul Călărași, Vargatac, Porumbac, oraș, în județul Mureș.