25 oct. 2023 | 11:36

OMV Petrom, prima în Top 100 cele mai mari companii din Europa de Sud-Est. Pe ce loc se află Automobile Dacia, ce alte firme din România sunt pe listă

ACTUALITATE
OMV Petrom, prima în Top 100 cele mai mari companii din Europa de Sud-Est. Pe ce loc se află Automobile Dacia, ce alte firme din România sunt pe listă

OMV Petrom ocupă primul loc în Top 100 cele mai mari companii din Europa de Sud-Est pentru al doilea an consecutiv. Noua ediție a clasamentului a consemnat rezultatele obținute de companiile din această zonă a Europei la finalul lui 2022, pe listă mai aflându-se și alte firme din România.

OMV Petrom, pe primul loc în Top 100 cele mai mari companii din Europa de Sud-Est

OMV Petrom, deținută majoritar de OMV din Austria, se află pe primul loc în Top 100 cele mai mari companii din Europa de Sud-Est. Este al doilea an consecutiv când cel mai mare producător de petrol și gaze din România ocupă poziția fruntașă.

Cifra de afaceri a OMV Petrom s-a dublat în 2022, ajungând la 13,4 miliarde de euro, în timp ce profitul s-a triplat, ridicându-se la 2,1 miliarde de euro.

Citește și: Top 10 cele mai profitabile companii din România: unde merită să te angajezi, pe ce loc sunt OMV Petrom, Banca Transilvania

Cele mai mari o sută de companii din această regiune au încheiat anul 2022 cu o creștere record de 46% a veniturilor lor combinate, în ciuda turbulențelor geopolitice, a inflației în creștere și a cererii în scădere, a arătat, marți, clasamentul anual SEE TOP 100 al SeeNews.

Pe ce poziție se află Automobile Dacia

Cele mai mari companii din Europa de Sud-Est (SEE) au înregistrat vânzări cumulate de 223,9 miliarde de euro în 2022, potrivit celei de-a 16-a ediții a clasamentului. Profitul lor total a ajuns la 10,3 miliarde de euro, în creștere cu 61% față de profitul participanților în clasament cu un an mai devreme.

Pe de altă parte, spre deosebire de OMV Petrom, Automobile Dacia, deținută de francezii de la Renault, este acum abia pe locul 24 raportat la profit/pierdere, după ce între 2015-2021 deținuse prima poziție în clasamentul general. Locul 2 a fost preluat de Hidroelectrica, care a fost listată la Bursă, în iulie anul acesta, în timp ce Dedeman ocupă locul 12, potrivit profit.ro.

Citește și: Dacia reușește o performanță uriașă: concurență acerbă între fabrica din Maroc și Mioveni

Noua ediție a Top 100 cele mai mari companii din Europa de Sud-Est clasifică cele mai mari companii din SEE după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2022. Acoperă companiile nefinanciare înregistrate în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.

Ce țări sunt incluse în clasament

Întrucât problemele de securitate energetică declanșate de războiul din Ucraina au fost în fruntea agendei globale, companiile de petrol și gaze naturale au înregistrat un an excepțional de bun, arată clasamentul.

Vânzările combinate ale reprezentanților lor în clasament s-au ridicat la 87 de miliarde de euro, de două ori mai mult decât cifra de afaceri a celui de-al doilea cel mai mare sector, energia electrică, se mai arată în Top 100 cele mai mari companii din Europa de Sud-Est.

Citește și: Hidroelectrica a dat lovitura în România. Toți clienții trebuie să știe cifrele cu care se laudă gigantul energetic

Mai mult de un sfert din toate companiile din clasament operează în sectorul petrolului și gazelor, generând 39% din veniturile totale ale participanților. Profiturile s-au dublat și ele, ajungând la 4,4 miliarde de euro, în ciuda deciziilor unor guverne de a limita prețurile la combustibil și de a introduce impozit pe profiturile excepționale.

La rândul lor, companiile de energie electrică au înregistrat o rată de creștere a veniturilor de 85%, înlocuindu-le pe cele din en-gros și retail ca al doilea sector ca mărime din regiune.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele