04 feb. 2023 | 07:52

Oamenii de știință spun că genele „superioare” pot reduce vârsta cu un deceniu: ce este, de fapt, gena “mutantă”

ACTUALITATE
Oamenii de știință spun că genele „superioare” pot reduce vârsta cu un deceniu: ce este, de fapt, gena “mutantă”

Genele oamenilor care trăiesc până la vârsta de o sută de ani i-ar putea ajuta într-o zi pe alții să rămână sănătoși mai mult timp, potrivit unor noi cercetări interesante.

O echipă de cercetători britanici și italieni a descoperit că o genă mutantă specifică care îi ajută pe oameni să ajungă centenari ar putea fi folosită pentru a-i ajuta pe cei cu insuficiență cardiacă să întoarcă ceasul cu zece ani, așa cum se detaliază într-un document innovator, publicat în revista Cardiovascular Research.

Bazându-se pe descoperirea variantei genei asociate longevității, cunoscută sub numele de BPIFB4 în 2018, cercetătorii au efectuat experimente pe celule umane în eprubete și mai târziu pe șoareci, pentru a vedea dacă genele puteau întoarce ceasul biologic atunci când au fost introduse într-un laborator.

Descoperire la genele oamenilor

În mod incredibil, ei au descoperit că introducerea sa în celulele deteriorate poate stopa și chiar inversa îmbătrânirea inimii.

„Celulele pacienților vârstnici, în special cele care sprijină construirea de noi vase de sânge, numite „pericite”, s-au dovedit a fi mai puțin performante și mai îmbătrânite”, a declarat Monica Cattaneo, cercetător la MultiMedica Group din Italia și coautor, într-un comunicat de presă.

„Prin adăugarea genei/proteinei longevității în eprubetă, am observat un proces de întinerire cardiacă: celulele cardiace ale pacienților vârstnici cu insuficiență cardiacă au reluat funcționarea corectă, dovedindu-se a fi mai eficiente în construirea de noi vase de sânge”, a adăugat Cattaneo.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceleași celule păreau să aibă expresia redusă a BPIFB4. Cu alte cuvinte, persoanelor care au tendința de a dezvolta probleme cardiace le-ar putea lipsi, de fapt, această proteină cheie a longevității.

După cum notează profesorul și coautorul de la Universitatea din Bristol, Paolo Madedu, aceste descoperiri sugerează că introducerea unei proteine în celulele pacienților cu probleme cardiace poate fi o alternativă la terapia genică. Aceasta, în ciuda faptului că este o ramură promițătoare a tratamentului medical, încă prezintă o serie de riscuri asociate, inclusiv potențialul de a dezvolta cancer.