02 feb. 2023 | 11:05

O țară NATO se opune livrării de tancuri occidentale către Ucraina: „Nu va soluționa conflictul”

ULTIMA ORĂ
O țară NATO se opune livrării de tancuri occidentale către Ucraina: „Nu va soluționa conflictul”

Furnizarea de arme, inclusiv tancuri, de către Occident către Kiev nu va duce la soluționarea conflictului din Ucraina, a declarat miercuri președintele turc Tayyip Erdogan într-un interviu televizat la postul TRT.

Turcia, împotriva tancurilor occidentale furnizate Ucrainei

„Nu pot spune că eu cred că trimiterea de tancuri este un pas spre rezolvarea conflictului din Ucraina”, a spus el.

„Ne așteptăm ca țările occidentale să susțină apelurile noastre pentru negocieri între Ucraina și Rusia”.

Referindu-se la acumularea livrărilor de arme către Kiev, Erdogan a subliniat că „acest pas riscant este deosebit de profitabil pentru baronii armelor”.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că livrările de arme către Ucraina pot crea condițiile pentru „o soluție pașnică negociată” în viitor.

La 25 ianuarie, Statele Unite s-au angajat să trimită 31 de tancuri M1 Abrams la Kiev.

În aceeași zi, Germania a confirmat că va transfera 14 tancuri Leopard 2A6 Ucrainei și că va permite altor țări să reexporte aceste vehicule de luptă în Ucraina. Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, tancurile Leopard 2 vor fi trimise Ucrainei „înainte de sfârșitul lunii martie”.

Țările care vor trimite tancuri Kievului

Norvegia, Slovacia, Marea Britanie, Polonia și Franța s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Kievului tancuri de fabricație occidentală. Kievul se așteaptă să primească până la 140 de tancuri din 12 țări ca prim lot.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că tensiunile în jurul situației din Ucraina sunt în creștere din cauza deciziilor Washingtonului și a presiunii americane asupra altor țări.

În decembrie 2022, într-un interviu acordat publicației The Economist, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, a declarat că Ucraina ar avea nevoie de cel puțin 300 de tancuri moderne pentru a-și restabili granițele de dinainte de invazie.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat anterior că Ucraina va primi inițial 120-140 de tancuri de la cel puțin 12 dintre partenerii săi internaționali.