18 ian. 2023 | 09:27

O nouă fabrică în România, confirmată oficial: salarii de mii euro, sute de locuri de muncă și o investiție de 650 de milioane de euro

ACTUALITATE
O nouă fabrică în România, confirmată oficial: salarii de mii euro, sute de locuri de muncă și o investiție de 650 de milioane de euro

O nouă fabrică urmează să se deschidă în România, iar ultimele detalii tocmai au fost bătute în cuie cu autoritățile române. Este vorba de o investiție de 650 de milioane de euro, sute de locuri de muncă și salarii de mii de euro.

În luna noiembrie a anului trecut, a făcut înconjurul internetului informația că Nokian Tyres va intra în România. De fapt, dintr-un punct de vedere, își va muta centrul de producție pe care l-a avut în Rusia pe meleaguri mioritice. În acest proces, va construi cea mai avansată fabrică de cauciucuri, cu ajutorul de la statul român, după cum se arată în memorandumul aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 18 ianuarie.

Nokia Tyres, cea mai nouă fabrică din România

Ajutorul de stat regional ad-hoc va fi acordat sub formă de grant în valoare de aproximativ 99,55 milioane euro pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii din județul Bihor, arată documentul Ministerului de Finanțe. Suma cu pricina va reprezenta doar o parte din cele 650 de milioane de euro, la cât este estimată investiția.

Ca referință, dacă numele îți este străin, Nokian Tyres PLC este un producător finlandez de anvelope pentru autoturisme și utilaje grele, iar în 2021, deținea o cotă de piață de 2,47% din Europa, cu doar două centre de producție, în Nokia – Finlanda și Vsevolozhsk – Federația Rusă. Unitatea de producție din Vsevolosk producea 82% din producția globală Nokian de anvelope pentru autoturisme (aproximativ 17 milioane de unități pe an). În contextul invaziei din Ucraina, fabrica din țara lui Putin a fost închisă.

Investiția ce urmează să se desfășoare la Oradea, în județul Bihor se va reflecta într-o unitate de producție nouă și va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an. În plus, va încorpora tehnologie de ultimă generație ce va permite un nivel ridicat de automatizare și precizie, pentru reducerea la minimum a defectelor și a deșeurilor.

Noua fabrică va veni la pachet cu 542 de locuri de muncă și un salariu mediu brut de 2070 de euro lunar, în contextul în care, în România, acesta a fost de 1229 de euro în august 2022, conform economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele