05 oct. 2023 | 08:11

Numerarul în România, din ce în ce mai inutil. Lovitura pentru românii care nu se despart de cash, oficială

ACTUALITATE
Numerarul în România, din ce în ce mai inutil. Lovitura pentru românii care nu se despart de cash, oficială

Autoritățile române au o serie de idei mai mult sau mai puțin ciudate pentru a rezolva problema evaziunii fiscale în România. Cea mai recentă vizează sancționarea românilor care, pur și simplu, preferă plățile cu numerar.

În România, banii cash nu vor mai fi fără număr. Indiferent câți bani ai strâns la saltea, atâta timp cât nu faci un efort să-i depui la bancă, aceștia vor începe să fie din ce în ce mai greu de folosit. Cea mai ciudată este realitatea românilor care vând la piață și deși nu încearcă să facă evaziune fiscală, se pare că le va fi din ce în ce mai greu să-și cheltuie banii.

Citește și Ce înseamnă, de fapt, limitarea plăților cash și cum ne poate afecta pe toți

Ce se întâmplă cu banii numerar în România

„Unii n-au nicio de-o verdeaţă să cumpere cu lei, doar cu card”, spune un comerciant. Într-un aprozar din Capitală, POS-ul funcţionează de mai bine de un an, spre bucuria clienţilor. „Vindem şi cu cash, dar mai mult cu card. Băbuţele folosesc… Că nu ştiu să umble cu cardul”, spune Liliana, vânzătoare la aprozar, pentru Observator.

Un lucru este însă sigur, comercianții trebuie să facă eforturi pentru a încuraja cumpărătorii să treacă aproape exclusiv la plățile cu cardul. Nu de alta, dar dacă nu au bani în conturi, la rândul lor, nu vor putea să-și plătească producătorii, decât cu cash.

Citește și O nouă lovitura pentru românii amatori de numerar, oficială. Decizia radicală împotriva banilor cash, care este pretextul

Dacă până acum plățile cu numerar erau limitat la maxim 5000 de lei, pragul se va micșora din 2024, urmând ca din 2025 să devină și mai strict. Cei care aduc marfă de la fermieri sunt încrezători că întregul sistem este absurd, inutil și imposibil de aplicat. „N-ai cum să cumperi. Ăla pleacă cu POS-ul după el? N-are cum! Am uita culoarea la bani dacă i-ar scoate definitiv”, crede Liliana, vânzătoare la aprozar pentru sursa citată.

Români amatori de bani cash, cât se poate de nemulțumiți

„O să ne afecteze pentru că fluctuează. Acum un furnizor poate să aibă o plată sub 1.000 de lei, dar mâine s-ar putea să fie mai ridicată. Trebuia să se facă treptat această scădere, nu atât de brusc”, este de părere Ştefania Grama, proprietară magazin produse alimentare.

În final, ideea este următoarea, plățile cu cash se vor putea realiza în limita a 5.000 de lei. Ce va depăși această sumă trebuie plătit cu card bancar sau prin transfer bancar. Din 2025, limita de la 5.000 de lei se va micșora la 2.500 de lei bani cheltuiți format numerar pe zi.

„Va duce la scumpirea mărfurilor în acele comunităţi, unde să zicem că se face evaziune. Va afecta cetăţeanul simplu. Comerciantul trebuie să-şi scoată pârleala de undeva”, explică Bogdan Glăvan, profesor de economie.”Senzaţia pe care mi-o lasă e că cineva, în pană de idei, pur şi simplu vine cu tot felul de pseudosoluţii care provoacă pagube colaterale majore”, adăugat el.

Dacă merită să ții minte o cifră este că, în România anului 2023, plățile cu cash reprezintă 80% din toate tranzacțiile efectuate pe meleaguri mioritice. Suntem pe locul doi în Uniunea Europeană când vine vorba de salarii plătite în numerar, iar 31% dintre români nu au deschis un cont la o instituție bancară. Aceasta este țara în care Guvernul s-a gândit să meargă cu pași repezi spre a scoate numerarul din circulație.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele