13 iun. 2023 | 10:52

Noile reguli la BAC, publicate în Monitorul Oficial. Care sunt principalele schimbări

ULTIMA ORĂ
Noile reguli la BAC, publicate în Monitorul Oficial. Care sunt principalele schimbări

Modificările privind examenele naționale, precum echivalarea probelor de competențe cu mediile din liceu și suspendarea evaluării la clasa a VI-a în acest an școlar au fost publicate în Monitorul Oficial. Marți, 13 iunie, elevii și profesorii au revenit la școală după trei săptămâni de grevă generală în învățământ.

Noile reguli la Examenele Naționale

Probele de competențe de la Bacalaureat 2023 nu s-au mai dat anul acesta după ce greva generală din învățământ s-a prelungit și a modificat puțin  calendarul examenelor naționale. Astfel, potrivit noilor reguli anunțate de Ministerul Educației competențele care trebuiau să aibă loc la Limba română, o limbă străină și Tehnologia Informației și a Comunicării vor fi echivalate cu mediile acestor discipline obținute în liceu.

„Se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Educației la secțiunea Punct de Informare.

Când se încheie mediile

Profesorii și elevii s-au întors azi la școală după trei săptămâni de grevă generală, iar dascălii trebuie să încheie situația școlară în doar 4 zile pentru că pe 17 iunie este prima zi din vacanța de vară.

  • pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023
  • în completare, prin notele nr. 28.406/2023 și 28.407/2023, Ministerul Educației a comunicat și prelungirea perioadei de înscriere la examene până în data de 16 iunie 2023

Pentru sesiunea iunie-iulie 2023, echivalarea are loc pe 12-21 iunie, iar pentru sesiunea august-septembrie, în perioada 7-11 august

Datele examenelor scrise rămân neschimbate pentru Evaluare Națională 2023. Elevii claselor a VIII-a vor susține proba scrisă la limba română pe data de 19 iunie, iar cea la matematică pe 21 iunie. Pe data de 28 iunie 2023 vor fi afișate rezultatele la Evaluare Națională 2023.