Începând cu această lună, conform deciziei guvernului, o parte din români vor beneficia de voucherele la energie. Anunțul a fost dat chiar de către ministrul Boloș, încă de la finele lunii decembrie 2022, același oficial făcând și precizările despre cine primește banii de la Stat în acest an.
În urmă cu 4 zile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat pe site-ul instituției un ghid cu privire la ajutorul de 1.400 de lei, și care vor fi pașii pentru viitorii beneficiari ai acestor vouchere de energie. Conform celor publicate, „În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.” Valoarea totală a ajutorului, așa cum spuneam, este de 1.400 de lei, dar va fi distribuit beneficiarilr în două tranșe, sub forma deja cunoscută, și anume voucherele la energie în format digital.
„Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile.
Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe. Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.”, spune ministrul Marcel Boloș.
Ca și în cazul celorlalte programe sociale, și în cazul acestor vouchere, MIPEa semnat protocolul de distribuție a cardurilor cu compania de stat Poșta Română, iar ministrul Boloș a recunoscut meritul iinstituției de a se implica și în acest proiect:
„Un alt avantaj care a vizat implicarea Postei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române.
Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți.
În acest sens vreau să aduc mulțumiri Poștei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru toată implicarea și seriozitatea cu care ne-am mobilizat”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
În același document publicat de MIPE se explică și faptul că ajutorul „are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.” În proiect este specificat clar și la ce vor putea fi folosite sumele, și anume la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
În același timp erau necesare explicațiile și despre cine primește banii de la Stat în acest an, iar MIPE a publicat și care sunt categoriile beneficiare, după cum urmează:
Categorie beneficiari Vârstă beneficiar Venit lunar Pensionar Peste 60 ani, inclusiv Sub 2.000 lei, inclusiv Pensionar de invaliditate Nu contează Sub 2.000 lei, inclusiv Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu
Nu contează Sub 2.000 lei, inclusiv Familie cu alocație de susținere Nu contează Nu contează Familie/persoană cu ajutor social Nu contează Nu contează
Categoriile sociale care vor beneficia de vouchere, după cum urmează:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
d) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.