22 feb. 2023 | 02:47

Milioane de tineri n-au locuri de muncă: nu le place sau nu au unde să se angajeze?

ACTUALITATE
Milioane de tineri n-au locuri de muncă: nu le place sau nu au unde să se angajeze?

Problema șomajului în rândul tinerilor este una pe cât de reală, pe atât de intrigantă ca subiect de discuție.

Unii oameni consideră că tânăra generație nu este prea dornică să se integreze în câmpul muncii și e prea puțin dispusă să facă un efort pentru a-și câștiga banii, preferând să caute soluții de îmbogățire rapidă sau să stea pe banii părinților.

Există însă și opinii ale oamenilor ce susțin că, de fapt, tinerii ar muncii, însă piața muncii nu le oferă perspective. Nu sunt locuri de muncă sau ele există, însă nu sunt ofertante, salariile sunt neatractive și de aici și lipsa de interes a tinerilor pentru joburile respective.

Nu știm care sunt motivațiile și cu siguranță explicațiile pentru fiecare caz în parte sunt dintre cele mai diverse, însă cert este că situația șomajului în rândul tinerei generații este chiar alarmantă. Fenomenul e foarte amplu, în toată Uniunea Europeană, iar cifrele oficiale confirmă acest lucru.

De ce avem atât de mulți tineri fără ocupație? Cifrele sunt alarmante

De exemplu, conform datelor Eurostat, în 2021, în Uniunea Europeană existau 3,0 milioane de tineri șomeri. Aici, statisticienii au în vedere persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Tot documentul acesta ne arată că, în același an de referință, rata șomajului în rândul tinerilor era de 16,6 %. În schimb, rata generală a șomajului la nivelul Uniunii Europene a fost în 2021 de 7 %.Interesant este că avem cifre și pentru țara noastră, pentru a ne face o idee despre ce se întâmplă cu generația tânără în România și cât de implicată este în câmpul muncii.

Din păcate, nici la noi situația nu este deloc una bună și încurajatoare. Eurostat transmite că rata șomajului în rândul tinerilor români a fost 21 % în 2021. Totuși, la alții se poate și mai rău de atât. De exemplu, cele mai ridicate niveluri erau înregistrate în Grecia (35,5%) și Spania (34,8 %).