20 aug. 2023 | 07:25

Microsoft renunță la o funcție legendară: Produsul care merge lângă Clippy

ACTUALITATE
Microsoft renunță la o funcție legendară: Produsul care merge lângă Clippy

Salută-l pe Clippy pentru noi.

Microsoft „își ucide” în sfârșit asistentul virtual Cortana, cel puțin pe Windows, a scris compania într-un document de asistență. Aplicația autonomă Cortana despre care probabil nici nu îți dai seama că este instalată pe computer nu va mai fi acceptată începând cu sfârșitul acestui an.

Vestea vine în urma anunțului Windows Copilot, care a fost prezentat la conferința Microsoft Build 2023. Interesant este că Microsoft a spus în mod explicit, în termeni siguri, că Windows Copilot nu o înlocuiește pe Cortana și că acestea servesc două scopuri complet diferite.

În documentul de asistență care anunță sfârșitul erei Cortana, Microsoft observă că vei putea în continuare să accesezi experiențe AI în Windows 11 și cheamă Windows Copilot după nume. Pe lângă asta, există noul Bing, Microsoft 365 Copilot și accesul vocal în Windows, ultimul dintre care îți permite să controlezi computerul cu vocea.

Final de eră

Cortana a fost lansată pentru prima dată ca asistent virtual pentru Windows Phone 8.1, în 2014, concurând cu Siri de la Apple. În 2015, s-a lansat pe desktop cu Windows 10, iar apoi a început să pară că Microsoft pune Cortana peste tot. A început să apară în aplicații precum Office și altele, similar cu ceea ce vedem acum cu Copilot.

La scurt timp după ce a început să devină evident că sistemul nu va concura cu Amazon Alexa, Microsoft a început să bată în pași de retragere. Cortana a fost scoasă din Windows, devenind o aplicație de sine stătătoare, mai degrabă decât ceva găsit în bara de activități.

Acum este epoca Bing Chat și Copilot. În cazul în care nu ai auzit niciun mesaj Microsoft în ultimul timp, firma face eforturi cu AI. Și merge mai departe cu GPT-4, în loc să folosească un asistent vocal de bază precum Cortana.

Microsoft a subliniat în Outlook mobil, Teams Mobile, Teams Display Cortana continuă să existe. Cu toate acestea, dacă nu l-ai folosit până acum pe acele produse, probabil că nu este cel mai bun moment pentru a construi un flux de lucru în jurul acestuia.