02 aug. 2023 | 15:55

Giganții care fac legea în lume: Apple și Microsoft, greu de dat jos de pe piedestal

ACTUALITATE
Giganții care fac legea în lume: Apple și Microsoft, greu de dat jos de pe piedestal

Giganții din sfera tehnologică Apple și Microsoft se mențin în fruntea clasamentului global al valorii de piață la sfârșitul lui iulie, după ce au beneficiat de avansul din acest an al acțiunilor din domeniul tehnologiei.

În luna precedentă, Apple a devenit prima companie din întreaga lume care a atins o evaluare bursieră de 3.000 de miliarde de dolari, sprijinită de perspectivele de expansiune pe noi piețe și de anticipările cu privire la o creștere mai temperată a ratelor dobânzilor în Statele Unite ale Americii.

Cât de bine o duc giganții din tehnologie, de fapt

Rezultatele financiare solide trimestriale ale unor firme precum Alphabet, Meta Platforms, producătorul de microcipuri Intel și producătorul de aparatură pentru cipuri Lam Research au îmbunătățit starea generală a pieței în ultima lună.

Capitalizarea bursieră a Meta, proprietarul Facebook, a înregistrat o creștere de mai bine de 10% în luna iulie, grație prognozelor optimiste privind veniturile și avansului semnificativ al veniturilor din publicitate în al doilea trimestru.

Microsoft, de asemenea, a depășit așteptările Wall Street pentru veniturile din trimestrul patru fiscal, datorită extinderii afacerilor sale în domeniul cloud computing și software de birou, deși prețul acțiunilor a înregistrat o scădere de 1,4% în iulie, în urma dezvăluirii unui plan ambițios de cheltuieli pentru a satisface cererea pentru servicii de inteligență artificială.

Capitalizarea sa bursieră a atins 2.490 de miliarde de dolari la finalul lunii iulie.

În cadrul domeniului financiar, valoarea de piață a JP Morgan Chase a înregistrat o creștere de aproximativ 8,6% în luna anterioară, deoarece cel mai important creditor din Statele Unite a înregistrat câștiguri mai mari din dobânzile percepute de la împrumutători și a beneficiat de achiziția First Republic Bank.

Datele furnizate de Refinitiv arată că 69% dintre companiile americane cu o capitalizare mare și medie au depășit până în prezent estimările analiștilor referitoare la profiturile din cel de-al doilea trimestru, iar sectorul tehnologic a contribuit în proporție de 82% la aceste surprize.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele