23 mart. 2023 | 12:55

Meta, acuzații fără precedent: ce i se reproșează gigantului, cât de gravă este situația

ACTUALITATE
Meta, acuzații fără precedent: ce i se reproșează gigantului, cât de gravă este situația

Un nou proces îl pune iar „în lumina reflectoarelor” pe Mark Zuckerberg, dar și pe alți directori ai Meta Platforms Inc, aceștia fiind acuzați că nu ar fi făcut suficient pentru a opri traficul uman și exploatarea sexuală a copiilor pe Facebook și Instagram.

Plângerea, făcută publică recent de mai multe fonduri de pensii și investiții care dețin acțiuni Meta, afirmă că gigantul nu a reușit să protejeze interesele acționarilor, închizând ochii la „dovezile clare și repetate” cu privire la activitatea ilegală desfășurată pe Facebook și Instagram.

Având în vedere eșecul consiliului de a explica modul în care încearcă să rezolve problema, „singura concluzie logică este că acesta a decis în mod conștient să permită platformelor Meta să promoveze și să faciliteze traficul sexual/de persoane”, se arată în plângere.

Meta a respins temeiul procesului, care a fost intentat la Curtea Cancelariei din Delaware, Statele Unite ale Americii.

Cum răspunde Meta acestor acuzații grave

„Noi interzicem exploatarea umană și exploatarea sexuală a copiilor în termeni siguri”, a spus marți, într-un comunicat, Meta.

„Pretențiile din acest proces ne caracterizează greșit eforturile de a combate acest tip de activitate. Scopul nostru este să împiedicăm oamenii care încearcă să-i exploateze pe alții să folosească platforma noastră”, s-a mai menționat.

Mark Zuckerberg, co-fondatorul și directorul executiv al Meta, a declarat în fața Congresului, în 2019, că exploatarea copiilor este „una dintre cele mai grave amenințări asupra cărora ne concentrăm”.

Meta, cu sediul în Menlo Park, California, se confruntă de mult timp cu acuzații potrivit cărora platformele sale reprezintă un refugiu pentru persoane care vor să profite de altele.

În iunie 2021, Curtea Supremă din Texas a permis unui număr de trei persoane care au avut probleme cu agresori pe Facebook să dea în judecată gigantul, declarând că Facebook nu ar trebui să fie „loc al nimănui, fără lege”.

Meta se confruntă, în paralel, cu sute de procese din partea familiilor copiilor care au pretins că suferă de probleme de sănătate mintală, devenind dependenți de Facebook și Instagram.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele