19 feb. 2023 | 19:59

Marele „fake news” cu PNRR: ce se întâmplă, de fapt, cu banii la care visăm

ACTUALITATE
Marele

În ultima perioadă circulă o serie de zvonuri legate de faptul că banii pe care România îi așteaptă prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), s-ar afla într-un stadiu de blocaj. Mai exact, ar fi vorba despre cea de-a doua cerere de plată pe care ar trebui s-o încasăm.

Ei bine, trebuie să știi că oficialii de la Palatul Victoria neagă acest lucru și spun că nu este vorba despre niciun fel de blocaj al celei de-a doua plăți.

Lămuririle venite de la guvernanți vin în contextul în care în spațiul public circulă informația conform căreia ne-am afla într-o situație dificilă, deoarece refuzăm să reformăm sistemul de pensii, mai ales pe zona legată de pensiile speciale, motiv pentru care Comisia Europeană nu ne-ar mai da următoarea tranșă de bani.

Din câteva vom vedea în rândurile următoare, conform poziției adoptate de Guvern, nu se pune problema de o astfel de situație.

Asta se întâmplă, de fapt, cu banii noștri din PNRR, dar puțini români știu adevărul

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene tocmai a transmis faptul că cererea de plată numărul doi a fost transmisă către Comisia Europeană în data de 15 decembrie 2022 şi are o valoare de 3.227.690.000 euro (2.147.490.000 euro – sprijin financiar nerambursabil şi 1.080.200.000 – sprijin sub formă de împrumut) şi a cuprins documentaţia de realizare a unui număr de 55 de ţinte şi jaloane aferente trimestrelor I şi II ale anului 2022.

„În cadrul procesului de avizare prealabilă, Comisia Europeană poate solicita clarificări suplimentare faţă de documentaţia prin care un Stat Membru justifică realizarea ţintelor şi jaloanelor aferente Cererii de plată, această practică fiind una obişnuită în procesul de analiză a cererilor de plată, nu numai în cazul României, dar şi în cazul altor state membre”, mai țin să precizeze oficialii de la Palatul Victoria.