În 2022 numărul românior care aveau credite cu dobânda calculată prin IRCC ajungea la aproximativ 450.000, asta și ca urmare a creșterii procentului ROBOR la trei luni. Numai că efectele actualei crize a determinat o creștere exponențială a IRCC, iar specialiștii anunțau în septembrie 2022 că IRCC va ajunge la 4,08% față de 2,65%. Deși ROBOR a rămas ieri la o valoarea stabilă de 7,04, nu putem spune același lucru despre celălalt indice, iar asta este o lovitură dură pentru românii cu rate la bancă, având în vedere că ratele la IRCC vor crește alarmant.
Până la momentul 2019, când BNR lua decizia de a introduce IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), toate ratele erau calculate în funcție de ROBOR, deși acesta din urmă reprezintă media aritmetică a ratelor dobânzilor cotate de cele mai mari zece bănci din România participante la procesul de calcul al ROBOR, și se aplică și azi societăților sau creditelor acordate consumatorilor.
IRCC este un calcul variabil, iar ROBOR este un calcul fix, iar românii care luau decizia de a-și schimba creditele în funcție de IRCC, făceau asta datorită creșterii ratei ROBOR la valori istorice. Conform analiștilor, atunci când a fost introdus pentru prima dată în 2019, IRCC a fost considerat un indice mai stabil și mai precis, având în vedere că se aplică doar creditelor acordate consumatorilor.
Din păcate, datele arată că indicele va crește până la cel puțin 6% și luna aprilie este momentul de creștere, vorbind de valoarea trimestrială a acestuia, iar trendul este de continuă creștere, analiștii temându-se că IRCC va depăși la un moment dat indicele ROBOR, ceea ce nu e departe de adevăr, dar asta înseamnă, de fapt, o lovitură dură pentru românii cu rate la bancă.
Un alt mecanism pentru care IRCC era atractiv în piața de credite, pentru româniii cu credite, era faptul că indicele este calculat pe baza indicatorilor pentru ultimele trei luni și, ca atare, este considerabil întârziat în comparație cu ROBOR, iar ratele erau mai mici. Dar, din păcate, situația de criză și politica mometară a dus la un scenariu nedorit de creditați, dar necesar pentru creditori, și anume că IRCC va ajunge în cele din urmă ROBOR.
Așa se face că am asistat la o creștere fără precedent a IRCC. Dacă ne uităm la trimestrul 1 din 2022, vom vedea că deja înregistra o creștere de la 1,86 în T4 2021 la 2,65 în T1 2022, ulterior creșterea a fost și mai rapidă, asistând la creșteri și mai mari, în T2 2022 ajungând la 4,06, iar preconizările anunțând pentru trimetrul 3 din 2022 o valoare de 5,71.
De cealaltă parte, evoluția IRCC zilncă, din noiembrie anul trecut și până astăzi, 19 februarie, arată cifre și mai mari. Dacă în noiembrie valoarea zilnică ajunsese la 5,5, astăzi IRCC zilnic este deja la 6,2%, valoare ce face ca indicele să pună presiune pe românii cu credite calculate în funcție de IRCC.
Exemplul de mai jos arată evoluția ratei plătite lunar de un român care a luat un credit de 250.000 de lei, pe 30 de ani, calculat prin IRCC , plecând de la valoarea cea mai mică de 2,65%, cât era anul trecut: