Marea iubire a lui Ștefan cel Mare: cine era amanta domnitorului, în vârstă de 16 ani

ACTUALITATE
Marea iubire a lui Ștefan cel Mare: cine era amanta domnitorului, în vârstă de 16 ani
11 mart. 2023 | 09:15

Ștefan cel Mare a fost una dintre personalitățile române care au schimbat cursul evenimentelor istorice din țara noastră. Dar probabil puțină lume știe care a fost marea iubire a domnitorului.

Ștefan al III-lea s-a născut în 1438, în Borzești, și a trăit până în 1504. A fost supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt. A fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1505 și fiul lui Bogdan al II-lea, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Aceste calități i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervențiile militare ale statelor vecine, fie de încercări din interior sau sprijinite din exteriorul țării, de îndepărtare a sa de la domnie. În timpul domniei sale, Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.

Cine a fost marea iubire a domnitorului Ștefan cel Mare

Este binecunoscut faptul că marele voievod al Moldovei Ștefan cel Mare a avut parte de o viață amoroasă plină de controverse. Istoricii menționează că acesta a avut de-a lungul vieții trei soții, dar și multe alte relații în afara căsătoriei.

Cu toate acestea, Ștefan cel Mare s-a oprit din tumultul amoros atunci când a întâlnit-o pe Maria Voichița, de care s-a îndrăgostit iremediabil și pe care a iubit-o până la sfârșitul vieții. Așa se face că Voichița a fost cea de-a treia și ultima soție a domnitorului, iar istoricii atestă și faptul că aceasta a avut și cea mai mare influență asupra politicilor și deciziilor luate de conducător, fiind sfătuitoarea sa.

Maria Voichiţa, imagine de arhivă

Ca referință, Maria Voichiţa s-a născut în anul 1457 şi era cu 25 de ani mai tânără faţă de voievod, fiind fiica domnului muntean Radu cel Frumos şi al Doamnei Maria Despina.

Astfel, singura căsătorie din dragoste a domnitorului a fost cea de-a treia şi ultima, cu Maria Voichiţă, mai tânără cu 25 de ani decât el. Când l-a cunoscut, aceasta avea doar 16 ani. Istoricii spun că voievodul Moldovei s-ar fi „potolit” să aibă reputația de fustangiu, după ce s-a însurat cu frumoasa tânără și i s-a dedicat complet ei.

Aceasta era foarte frumoasă şi se pare că moştenise frumuseţea tatălui său. Maria Voichiţă ajunsese prizonieră după conflictul pe care tatăl său l-a avut cu Ştefan cel Mare şi a ajuns la curtea domnitorului. Nu a durat mult până când, din prizonieră a devenit amanta lui Ştefan cel Mare.

”Şi rivalitatea dintre două femei, între doamna şi viitoarea doamnă, durerea de a-şi vedea dragostea stingherită, de-a se vedea părăsită când tocmai avea mai mare nevoie de sprijin, acestea au dus desigur în mormânt pe tânăra domniţă de neam împărătesc”, scrie Constantin Gane în ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.

Așadar, nu multă lume știe că, sub ochii nevestei de la vremea aceea, domnitorul Moldovei s-a iubit cu frumoasa domniţă mai tânără cu 25 de ani timp de aproape patru ani. Istoricii consemnează faptul că Ştefan nu ar fi vrut să se despartă oficial de Maria de Mangop, cu care era căsătorit când avea o aventură cu Voichița, din cauza averilor pe care aceasta le deţinea în Crimeea.

Căsătoria cu fosta sa amantă avea să dureze până la moartea domnului, Maria Voichița supraviețuindu-i încă șapte ani. Aceasta a murit în 1511, fiind înmormântată la Mănăstirea Putna. Din căsătoria lor au rezultat doi copii, un băiat, viitorul domn Bogdan al III-lea și o fată, Maria, decedată în 1518 și înmormântată la Mănăstirea Putna.