10 oct. 2023 | 11:23

Mai rău ca în criza imobiliară din 2008, prețurile locuințelor s-au dus în cap. ”Profeția” de la Londra pentru ce urmează

ACTUALITATE
Mai rău ca în criza imobiliară din 2008, prețurile locuințelor s-au dus în cap. ”Profeția” de la Londra pentru ce urmează

Prețurile locuințelor în Marea Britanie au înregistrat în septembrie cea mai rapidă scădere din 2009. Iată ce spun specialiștii despre această criza imobiliară.

Criza imobiliară din UK

Indicele prețurilor locuințelor realizat de Nationwide, cea mai mare societate britanică de construcții, a arătat că prețurile ajustate sezonier au stagnat în luna septembrie, după o scădere de 0,8% în august, informează The Guardian.

Ca referință, prețul mediu al unei case a fost de 257.808 lire sterline în septembrie, cu aproape 14.500 lire sterline mai mic decât cu un an mai devreme.

Vezi și Cât costă o locuință în România, în funcție de vârsta cumpărătorului. Câți bani bagă românii într-un apartament

Piața imobiliară din Marea Britanie a încetinit în ultimele luni, deoarece Banca Angliei a majorat brusc ratele dobânzilor pentru a combate o creștere a inflației declanșată de perturbarea pandemiei de coronavirus, după invazia Rusiei în Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie.

Banca a răspuns cu o serie de majorări ale ratei dobânzii care au rămas neîntrerupte până luna trecută. Reuniunea din septembrie a comitetului de politică monetară a Băncii a fost pentru prima dată în aproape doi ani când a lăsat dobânzile neschimbate, dând speranță pentru încetarea creșterilor ulterioare ale costurilor îndatorării.

Ce spun specialiștii

Cu toate acestea, efectele majorărilor ratelor rămân clare pe piața imobiliară. Doar 45.400 de credite ipotecare au fost aprobate pentru achiziționarea unei case în august, potrivit ultimelor date disponibile de la Banca Angliei. Nationwide a spus că această cifră a fost cu aproximativ 30% sub media lunară din 2019 înainte de începerea pandemiei și a perioadei volatile care a rezultat pe piața imobiliară.

Robert Gardner, economistul-șef al Nationwide, a declarat: „Această imagine relativ modestă nu este surprinzătoare, având în vedere imaginea mai dificilă pentru accesibilitatea locuințelor”.

Vezi și Piața imobiliară devine o „fantomă”: fenomen ciudat, inexplicabil, legat de locuințe

Vezi și Ofertă de neratat pentru românii care vor să-și cumpere apartament prin credit. Anunțul oficial al unei mari bănci locale

Samuel Tombs, economist-șef din Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics, o companie de consultanță, a declarat că a existat o „lovitură gravă adusă accesibilității din cauza ratelor mai mari ale creditelor ipotecare”, dar că creșterile recente ale încrederii consumatorilor ar putea susține cererea după încă niște luni de recesiune.

De asemenea, Andrew Wishart, economist la Capital Economics, se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă cu încă 5% sau 6%. Conform datelor Halifax, prețul mediu al locuințelor rămâne cu 39.400 lire sterline peste nivelul de dinaintea pandemiei, la 278.601 lire sterline. În septembrie, prețurile în Londra au scăzut în ritm anual cu 4,8% iar în sud-estul Angliei cu 5,7%.