Mai ia-ți un loc de muncă, traiul se scumpește și mai rău. Mâncarea e prima victimă a prețurilor „nesimțite”
Românii vor fi nevoiți să găsească soluții care să le aducă o majorare a veniturilor ce le intră lunar în casă, deoarece criza costului vieții va continua să pună presiune pe noi cu alte scumpiri, mai ales pe zona alimentelor de bază.
Cele mai recente date statistice și previziuni conturate la nivel global indică faptul că n-am scăpat de prețurile mari la alimente. Din contră! Vor mai apărea valuri de scumpiri ce ne vor pune bugetul în dificultate.
Deja românii resimt din plin cât de agresive sunt consecințele unei inflații de două cifre. Amintim că numai în ultimul an prețurile alimentelor în România au crescut cu aproape 20%, însă în anumite situații particulare, unele produse au suferit o explozie reală de preț. De exemplu, aici putem puncta situația zahărului, care s-a scumpit exponențial în ultimul an, cu aproape 60%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Nu scăpăm de scumpiri. Pregătește-te să-ți permiți și mai puțină mâncare din pensia sau salariul tău
Cel mai rău lucru este că tot anul 2023 ar urma să fie presărat cu noi scumpiri la alimentele de bază, iar aici putem da din nou exemplul zahărului, a cărui producție la nivel global e așteptată să fie extrem de redusă, pe fondul condițiilor meteo nefavorabile. Când producția e diminuată drastic, deci cererea va fi mai mare decât oferta, apar inevitabil scumpirile, fiindcă așa funcționează piața.
Prin urmare, zahărul s-ar putea scumpi și mai mult și oricât ai crede că poți evita prețurile mari mâncând hrană neîndulcită, majorarea prețului la zahăr trage după sine scumpiri în linie la o variată gamă de alimente. Prin urmare, vorbim despre noi creșteri de preț în lanț, la nivel global, nu doar în țara noastră.
Un alt exemplu elocvent privind inflația scăpată de sub control e reprezentat de unt. În toată lumea, prețul acestuia a crescut vertiginos, cu 37% în 2021 și cu peste 43% în 2022. Și-n acest caz, la fel ca pentru zahăr, scumpirea înseamnă majorarea costului pentru o serie întreagă de produse ce conțin mai mult sau mai puțin unt.