13 mai 2023 | 11:19

Alimentul iubit de români care s-a scumpit brusc în Europa. Urmează și în țara noastră?

News
Alimentul iubit de români care s-a scumpit brusc în Europa. Urmează și în țara noastră?
Alimentul iubit de romani care s-a scumpit brusc in Europa. Urmeaza si in tara noastra

Unul dintre cele mai îndrăgite și consumate alimente din Europa a suferit scumpiri substanțiale, în ultima perioadă. Autoritățile sunt de părere că producătorii ar fi crescut tarifele în mod artificial. Despre ce este vorba.

Cât de mult s-au scumpit pastele în Europa

Prețul pastelor a crescut foarte mult în Italia, în ultima perioadă, motiv pentru care guvernul italian a convocat o întâlnire de criză pentru a investiga motivele care stau la baza augmentării acestor tarife, considerate unele dintre cele mai importante și consumate alimente din Peninsulă.

Conform celor de la G4Media.ro, ministrul Industriei din Italia, Adolfo Urso, a condus, recent, la Roma o comisie formată din reprezentanți ai autorităților, producători de paste făinoase și grupuri de protecție a drepturilor consumatorilor.

Aceștia s-au reunit pentru a stabili ce măsuri pot fi luate pentru a reduce prețul pastelor în magazinele din Italia, tariful crescând cu 17,5% în martie față de aceeași lună din 2022.

„În câteva săptămâni, prețurile vor scădea, deoarece costurile de producție s-au redus considerabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului.

Citește și Alimentele care s-au scumpit cel mai mult din aprilie 2023. Românii le consumă foarte des

Furio Truzzi, președintele Assoutenti, a declarat, luna trecută, că scumpirea prețurilor pastelor ar reprezenta o problemă de importanță națională. Italianul mediu consumă aproximativ 23 de kilograme de paste în fiecare an.

„Pastele sunt unul dintre cele mai iubite alimente în Italia. Dar invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut a declanșat un tsunami de prețuri ridicate pentru unele dintre materiile prime necesare pentru fabricarea pastelor”, a specificat Truzzi, potrivit sursei citate.

Prețul alimentelor a crescut cu 30% față de 2022

Coldiretti, cea mai mare asociație de agricultori din Italia, a transmis că aceste prețuri de vânzare cu amănuntul mai mari nu s-au tradus în venituri mai mari pentru agricultorii de grâu dur, care se străduiesc să își acopere propriile costuri.

„Prețul grâului dur, folosit pentru a prepara cele mai bune paste, a scăzut cu 30% din mai 2022. Fabricarea pastelor cere doar amestecarea apei cu grâul, a declarat grupul, oferind câteva contraargumente pentru creșterea uriașă a prețurilor cu amănuntul.

Grupul de agricultori a adăugat că, în ciuda faptului că prețul grâului dur este destul de uniform în Italia – aproximativ 0,36 cenți (39 de cenți) pe kilogram – prețul de vânzare cu amănuntul al pastelor variază foarte mult în diferite regiuni.

O analiză Assoutenti, comandată de guvern și publicată în aprilie, arată că prețul mediu al unei cutii de un kilogram de spaghete, rigatoni sau penne Barilla – paste de bază în dulapurile multor italieni – a crescut de la 1,70 euro (1,86 dolari) la 2,13 euro (2,33 dolari) în anul care a trecut până în martie, ceea ce reprezintă o creștere de peste 25%.”, notează cei de la Profit.ro.

Citește și Produsele alimentare care se vor ieftini în România. Anunțul lui Mugur Isărescu

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Manichiura perfectă în funcție de zodie. Ce culori ți se potrivesc
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro