Unul dintre cele mai îndrăgite și consumate alimente din Europa a suferit scumpiri substanțiale, în ultima perioadă. Autoritățile sunt de părere că producătorii ar fi crescut tarifele în mod artificial. Despre ce este vorba.
Prețul pastelor a crescut foarte mult în Italia, în ultima perioadă, motiv pentru care guvernul italian a convocat o întâlnire de criză pentru a investiga motivele care stau la baza augmentării acestor tarife, considerate unele dintre cele mai importante și consumate alimente din Peninsulă.
Conform celor de la G4Media.ro, ministrul Industriei din Italia, Adolfo Urso, a condus, recent, la Roma o comisie formată din reprezentanți ai autorităților, producători de paste făinoase și grupuri de protecție a drepturilor consumatorilor.
Aceștia s-au reunit pentru a stabili ce măsuri pot fi luate pentru a reduce prețul pastelor în magazinele din Italia, tariful crescând cu 17,5% în martie față de aceeași lună din 2022.
„În câteva săptămâni, prețurile vor scădea, deoarece costurile de producție s-au redus considerabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului.
Citește și Alimentele care s-au scumpit cel mai mult din aprilie 2023. Românii le consumă foarte des
Furio Truzzi, președintele Assoutenti, a declarat, luna trecută, că scumpirea prețurilor pastelor ar reprezenta o problemă de importanță națională. Italianul mediu consumă aproximativ 23 de kilograme de paste în fiecare an.
„Pastele sunt unul dintre cele mai iubite alimente în Italia. Dar invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut a declanșat un tsunami de prețuri ridicate pentru unele dintre materiile prime necesare pentru fabricarea pastelor”, a specificat Truzzi, potrivit sursei citate.
Coldiretti, cea mai mare asociație de agricultori din Italia, a transmis că aceste prețuri de vânzare cu amănuntul mai mari nu s-au tradus în venituri mai mari pentru agricultorii de grâu dur, care se străduiesc să își acopere propriile costuri.
„Prețul grâului dur, folosit pentru a prepara cele mai bune paste, a scăzut cu 30% din mai 2022. Fabricarea pastelor cere doar amestecarea apei cu grâul, a declarat grupul, oferind câteva contraargumente pentru creșterea uriașă a prețurilor cu amănuntul.
Grupul de agricultori a adăugat că, în ciuda faptului că prețul grâului dur este destul de uniform în Italia – aproximativ 0,36 cenți (39 de cenți) pe kilogram – prețul de vânzare cu amănuntul al pastelor variază foarte mult în diferite regiuni.
O analiză Assoutenti, comandată de guvern și publicată în aprilie, arată că prețul mediu al unei cutii de un kilogram de spaghete, rigatoni sau penne Barilla – paste de bază în dulapurile multor italieni – a crescut de la 1,70 euro (1,86 dolari) la 2,13 euro (2,33 dolari) în anul care a trecut până în martie, ceea ce reprezintă o creștere de peste 25%.”, notează cei de la Profit.ro.
Citește și Produsele alimentare care se vor ieftini în România. Anunțul lui Mugur Isărescu