03 oct. 2023 | 11:49

Mai bine în chirie, decât proprietar de apartament „sclav” la bănci: românilor le-a venit mintea la cap

ACTUALITATE
Mai bine în chirie, decât proprietar de apartament

Piața imobiliară din România începe să semene tot mai mult cu cea occidentală, în sensul în care crește interesul pentru chirii și scade apetitul oamenilor pentru achiziții.

Nu e întâmplător ce se întâmplă în imobiliare și probabil că nu vorbim nici despre vreo iluminare venită peste noapte asupra minților românilor. Pur și simplu, oamenii nu prea-și mai permit propria casă, iar de aici totul decurge de la sine. Nu-ți rămâne ca opțiune decât chiria și eventual să rămâi în casă cu părinții mult și bine.

Schimbări majore pe piața imobiliară românească

Deși mentalitatea românului este aceea de a se îndatora încă din tinerețe pentru o casă, iată că, de voie sau de nevoie, oamenii încep să gândească și altfel.

Pe fondul îngreunării accesului la finanțare, dar și al costului vieții care a explodat în ultimul an, românii noștri se gândesc de zece ori înainte de a mai lua decizia de a-și cumpăra propria locuință.

Mai prudent este să se mute în chirie și să aștepte să vadă cum decurg lucrurile, ce se mai întâmplă cu dobânzile, cu salariile lor, ce se întâmplă pe piața muncii.

Chiria, o alegere mai înțeleaptă la ora actuală

”O primă concluzie este aceea că ponderea respondenţilor care plănuiesc să achiziţioneze o locuinţă în următoarele 12 luni a scăzut cu 8 puncte procentuale, de la 45% în 2022, la 37% anul acesta. În schimb, a crescut spectaculos ponderea celor care caută să închirieze, de la 32% în 2022 la 48% în 2023. Totodată, 15% din respondenţi sunt nehotărâţi în această privinţă. Acest lucru evidenţiază în mod clar impactul creşterii dobânzilor şi, în general, scăderea accesibilităţii locuinţelor determinată de costurile mari de finanţare şi de inflaţia crescută, diminuând disponibilitatea resurselor financiare”, potrivit datelor unei analize iO Partners, în colaborare cu Storia.ro.

„Ne aflăm într-un moment al reajustării pieţei rezidenţiale”

Conform specialiștilor în imobiliare, acest moment este unul important pentru piață.

„Aceste modificări reflectă îndeaproape transformările din piaţă, respectiv o adaptare a cererii la noile condiţii de finanţare şi inflaţie care erodează puterea de cumpărare.

Ne aflăm într-un moment al reajustării pieţei rezidenţiale, atât pentru cumpărători, cât şi pentru dezvoltatori/vânzători.

Este posibil să fim martorii unei repoziţionări a produselor rezidenţiale cu un mai mare accent pe accesibilitate, în raport cu noul parcurs economic pe care îl traversăm”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department, iO Partners România.

Dacă plănuiești să cumperi o casă în perioada următoare, prin credit ipotecar, fii atent la faptul că inflația e în continuare mare, ceea ce înseamnă că băncile centrale, BCE, dar și BNR, vor fi nevoite să țină încă mult timp de acum încolo dobânzile la un nivel piperat. Cu alte cuvinte, trebuie să-ți iei adio de la banii ieftini, era lor a luat sfârșit, dar și de la condițiile relaxate de finanțare. Băncile au devenit mai exigente și tu ar trebui să fii mai precaut, fiindcă îți asumi riscuri mai mari îndatorându-te într-o perioadă atât de dificilă și instabilă.

Vezi aici credit de la bancă pentru casă cu WC în curte.