24 mart. 2023 | 13:40

Magazinul UNIC oferea românilor acum 60 de ani ce străinii au adus în România acum 5 ani: cum arăta Glovo pe vremea bunicilor

ACTUALITATE
Magazinul UNIC oferea românilor acum 60 de ani ce străinii au adus în România acum 5 ani: cum arăta Glovo pe vremea bunicilor

Suntem în 2023 și nu mai e nevoie să ieși din casă pentru a-ți cumpăra nimic. Dacă ai acces la internet, în câteva minute îți comanzi la domiciliu orice fel de mâncare.

Confortul și posibilitățile din zilele noastre reprezintă un apanaj al evoluției tehnologice și sociale, dar greșim profund dacă avem impresia că doar în ultimii ani oamenii au beneficiat de servicii de tip food delivery.

În fapt, pe principiul pe care funcționează Glovo sau Uber eats, în România se livra mâncare la ușa solicitantului încă din urmă cu mai multe zeci de ani.

Și bunicii noștri știau de Glovo sau Uber eats. Cum se livra mâncare la domiciliu, pe vremea comuniștilor

Desigur că în anii ’60, românii aflați sub controlul absolut al regimului comunist instaurat deja de ani buni, nu se bucurau nici pe departe de drepturile, libertățile sau posibilitățile americanilor sau Europei de Vest. Totuși, nu trăiau nici într-o lume total închisă, existau unele elemente de modernitate pe care le atribuim astăzi epocii de libertate în care trăim, dar care erau deja prezente încă de atunci. De exemplu, știai că se livra mâncare la domiciliu și în 1962?

Un pasionat de istorie a publicat un videoclip pe YouTube, ce redă o reclamă din acele timpuri la la magazinul Unic, prin intermediul căruia li se aduceau acasă produsele alimentare pe care le doreau.

Cum se realizau comenzile? Desigur că nu exista o platformă online pentru așa ceva, dar doritorii aveau la dispoziție un număr de telefon pe care-l apelau și unde puteau plasa comanda cu produsele respective pe care le solicitau unui operator. Ulterior, comanda ajungea acasă la persoana respectivă în maximum două ore, sau cel puțin asta indică reclama. Comanda era livrată cu ajutorul unei mașini ce purta însemnele magazinului Unic, pentru a fi identificată cu ușurință de către beneficiar, când produsele erau livrate.