06 iun. 2023 | 10:48

Lovitură pentru încrederea în Bitcoin: încă un gigant din domeniul criptomonedelor care încalcă legea

ACTUALITATE
Lovitură pentru încrederea în Bitcoin: încă un gigant din domeniul criptomonedelor care încalcă legea

Binance se confruntă cu acuzații de la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), pentru presupusa manipulare greșită a fondurilor și eludarea regulilor. Se presupune că gigantul de criptomonede i-a ajutat pe comercianții din SUA să evite restricțiile.

Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) acționează în temeiul temerilor că gigantul criptografic Binance ar fi încălcat legea cu operațiunile sale din SUA. Autoritatea de reglementare a depus 13 acuzații împotriva lui Binance și a fondatorului Changpeng Zhao, acuzându-i pe cei doi de încălcarea legilor privind valorile mobiliare. În special, oficialii susțin că Binance și-a subminat cu bună știință propriile controale internaționale de conformitate,, pentru a ajuta investitorii americani să continue tranzacționarea pe Binance.com atunci când trebuia să se bazeze doar pe sistemul separat Binance.US. Zhao și compania sa au controlat, de asemenea, Binance.US „în culise”, susține SEC.

De asemenea, Comisia susține că Binance și Zhao au amestecat și au deturnat activele clienților după bunul plac, inclusiv cu lanțul Sigma deținut de Zhao. Compania și filiala sa din SUA sunt acuzate în continuare că derulează burse neînregistrate, broker-dealeri și agenții de compensare, Zhao având controlul. Se presupune că au vândut, de asemenea, active cripto neînregistrate, adaugă SEC.

Domeniul criptomonedelor, lovitură de încredere

SEC urmărește nu numai să forțeze Binance să respecte legea, ci și să-l împiedice pe Zhao să conducă orice emitenți autohtoni de valori mobiliare. De asemenea, dorește ca compania să-și retragă câștigurile financiare din presupusele încălcări și să plătească penalități suplimentare.

Binance spune că este „descurajat” de acuzații și susține că a participat la discuții de „bună-credință”, pentru a ajunge la o înțelegere. Anchetatorii Reuters au raportat că Binance a combinat 20 de milioane de dolari dintr-un cont corporativ cu 15 milioane de dolari pentru un exemplu orientat către clienți. Compania a negat acuzația, spunând că conturile relevante au fost folosite doar pentru a „facilita” achizițiile de criptomonede și că fondurile sunt exclusiv corporative.

Ca referință, acuzațiile SEC vin la câteva luni după ce Commodity Futures Trading Commission (CFTC) și-a depus propriile acuzații împotriva Binance și Zhao. De asemenea, a acuzat firma cripto că eluda reglementările SUA și că oferă active cripto neînregistrate. Spre deosebire de SEC, CFTC l-a acuzat pe fostul ofițer de conformitate Samuel Lim.

Acțiunea împotriva Binance este cea mai recentă fază a unei represiuni mai ample împotriva industriei cripto. FTX și fostul CEO Sam Bankman-Fried se confruntă cu numeroase acuzații pentru presupuse fraude și luare de mită. Statul New York l-a dat în judecată pe fostul șef Celsius, Alex Mashinsky, pentru o presupusă fraudă, în timp ce SEC a acuzat Terraform Labs că derulează o operațiune frauduloasă de „mai multe miliarde de dolari”. Combinați acest lucru cu eforturile Congresului de a modela politica cripto și există o presiune intensă asupra schimburilor de cripto pentru a-și modifica practicile.