29 iun. 2023 | 08:38

Lovitura momentului pentru românii din IT, agricultură și construcții: scad salariile în România, dispar facilitățile fiscale, cum vor sărăci oamenii

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru românii din IT, agricultură și construcții: scad salariile în România, dispar facilitățile fiscale, cum vor sărăci oamenii

Autoritățile de la București se află într-o panică maximă de câteva luni, în încercarea de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat. Din păcate, această situație se va reflecta într-un trai mai dificil pentru foarte mulți români. Salariile vor scădea, începând cu acest an.

Cea mai nouă tentativă de a aduce bani la bugetul de stat a fost verbalizată de noul ministrul al Finanțelor, Marcelo Boloș. Oficialul a explicat într-o intervenție la Digi24 că speră la eliminarea facilităților fiscale pentru mai multe categorii de angajați români începând cu data de 1 septembrie. În acest sens, va fi depusă o propunere legislativă în coaliție pentru care speră să se bucure de susținerea colegilor. Deși există posibilitatea ca mici facilități fiscale să mai existe, acestea nu vor mai fi definite la fel de haotic și diferențiat ca în prezent.

Ce se întâmplă cu facilitățile fiscale ale angajaților din România

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a declarat Marcel Boloș, fără a detalia la care facilități fiscale face referire. Practic, se dorește aducerea unor sume cât mai mari de bani la buget, într-un timp cât mai scurt.

Pe partea angajaților din IT, construcții și agricultură, ministrul speră ca facilitățile pentru ei să dispară, chiar dacă nu se va întâmpla peste noapte. „Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a spus el, conform Economedia.ro.

Dacă subiectul îți este străin, merită să știi că, în România, angajații din domeniul IT sunt scutiți de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, construcții și industria alimentară sunt scutiți atât de plata impozitului pe venit, cât și a contribuțiilor sociale la sănătate, la pensiile private. Restructurarea facilităților va fi una eșalonată, se va aplica pe o perioadă de timp mai îndelungată.

„Sunt facilități fiscale la care restructurarea se va aplica eșalonat, propunerea va fi de aplicare eșalonată. Depinde de cum se va decide la nivelul coaliției. Repet: e o măsură sensibilă, care trebuie asumată la nivelul coaliției”, a spus el.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele