01 nov. 2023 | 11:35

Legea pensiilor, în forma finală. Cele mai importante schimbări din 2024, de la vârsta de pensionare și stagiul de cotizare la punctul de pensie

ACTUALITATE
Legea pensiilor, în forma finală. Cele mai importante schimbări din 2024, de la vârsta de pensionare și stagiul de cotizare la punctul de pensie

Proiectul pentru noua lege a pensiilor a atins o formă finală și a ajuns online. Acesta vine cu câteva schimbări importante, dar sunt și multe aspecte care rămân la fel. De exemplu, vârsta standard de pensionare în România va rămâne la 65 de ani, dar se va aplica și în cazul femeilor, care în trecut erau privilegiate cu câțiva ani.

Conform datelor din noul proiect de lege, stagiul complet de cotizare pentru obținerea pensiei la limită de vârstă este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare, ca să primești totuși o pensie, este de 15 ani. Vârsta de pensionare a femeilor va crește treptat până în 2030 la 65 de ani, aceeași ca în cazul bărbaților. Scopul noii legi este ”asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar”.

Citește și: Se schimbă vârsta de pensionare în România, stagiul de cotizare, este oficial. Totul depinde de data nașterii

Ce ”spune” noua lege a pensiilor din România

Conform Expunerii de motive, principalele aspecte urmărite vizează ”asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”, potrivit news.ro.

Nu puteau lipsi referințe la procentul din PIB pe care autoritățile române și l-au asumat în fața Bruxelles-ului. Din acest motiv, ”cheltuielile cu pensiile se vor concentra pe menținerea ca pondere în valoarea totală a PIB-ului, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu și lung să nu indice un risc ridicat”.

Nu în ultimul rând, se dorește ”întărirea principiului contributivității astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională și contribuția la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat”.

Citește și: Se schimbă legea pensiilor în România. Domeniile din care ieși mai repede la pensie, lista completă de ”condiții speciale”

Noua formulă de calcul a pensiilor

”Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opțiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulțumiri și, pe cale de consecință, obținerea drepturilor în instanță”, se arată în document.

Punctual, se dorește identificarea unor soluții pentru asigurarea unor pensii adecvate și echitabile pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii corelate cu contribuția acestora.

”Proiectul de lege supus aprobării își propune ca, din sistemul de pensii din România să fie eliminate inechitățile dintre beneficiarii sistemului în vederea restabilirii încrederii în sistemul public de pensii. Sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare”, se arată în Expunerea de motive.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele