09 mai 2023 | 10:53

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Am convingerea că România își va primi locul în Schengen

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Am convingerea că România își va primi locul în Schengen

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de Ziua Europei, spunând că are convingerea că țara va fi primită în spațiul Schengen, prin dialog şi angajament constructiv din partea tuturor membrilor blocului comunitar.

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Europei

Klaus Iohannis a transmis, printre aletele, că Ziua Europei din acest an este celebrată într-un moment de schimbare la nivel global. Șeful statului a adăugat că în contextul războiului din Ucraina, principiile, valorile și sistemul multilateral ce au stat la baza păcii mondiale după cel de-Al Doilea Război Mondial sunt amenințate, în timp ce este vizibilă tendința de fragmentare și reașezare geopolitică.

„Securitatea cetățenilor noștri și reziliența societăților au dobândit noi valențe, de la protejarea democrației și a statului de drept și asigurarea prosperității economice, la sprijinirea celor care luptă pentru pace și pentru valorile în care credem.

La acestea se adaugă găsirea de soluții rapide la schimbările climatice – cu efecte din ce în ce mai dramatice asupra vieții de zi cu zi – și, respectiv, adaptarea, de asemenea rapidă, la mediul digital în care trăim.

În acest context global cu multe provocări, Europa – simbol al valorilor păcii, libertății, democrației și drepturilor omului – are astăzi un rol cu atât mai important. Apărarea acestor valori este o responsabilitate care va determina în ce lume se vor dezvolta generațiile viitoare.”, a transmis Klaus Iohannis.

Iohannis, despre PNRR și Schengen

De asemenea, șeful statului a transmis că pentru România, PNRR reprezintă o oportunitate unică de modernizare și dezvoltare, alături de fondurile de coeziune.

„Suntem datori ca prin eforturi comune să profităm de această oportunitate pentru a participa cu succes la procesul de transformare și de modernizare a României, orientat către nevoile viitorului”, a spus președintele.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că are convingerea că România își va primi locul binemeritat în cadrul spațiului european de liberă circulație – Schengen.

„Securitatea Uniunii Europene înseamnă și o protecție adecvată a frontierelor externe, iar contribuția României la securizarea acestora este larg recunoscută și apreciată la nivel european și nu numai.

Am convingerea că, în spiritul principiilor responsabilității, unității și solidarității între toți membrii Uniunii Europene, prin dialog şi angajament constructiv din partea tuturor, România își va primi locul binemeritat în cadrul spațiului european de liberă circulație”, a spus șeful statului.

Iohannis, despre securitatea României

În mesajul său de Ziua Europei, Klaus Iohannis s-a referit și la securitatea României. Președintele a spus că este esențială consolidarea acesteia, iar pentru acest obiectiv este necesară o cooperare strânsă pentru creșterea capacităților de apărare, în deplină complementaritate cu NATO, precum și pentru întărirea rezilienței în fața amenințărilor hibride și a celor din spațiul cibernetic.

Klaus Iohannis a adăugat că România trebuie să mențină sprijinul „solid și consistent” acordat Ucrainei, miza strategică fiind garantarea faptului că retrasarea cu forța a frontierelor dintre state suverane nu poate fi acceptată, nici în Europa și nicăieri în lume.

Președintele României s-a referit și la sprijinul pentru Republica Moldova, spunând că Bucureștiul va rămâne un promotor vocal al răspunsului european ferm de sprijin al rezilienței și al securității Chișinăului.

„Reuniunea Comunității Politice Europene, care va fi găzduită la Chișinău la 1 iunie anul acesta, va transmite un mesaj fără echivoc de solidaritate: Europa este alături de cetățenii Republicii Moldova în eforturile lor de a-și apăra opțiunea strategică europeană şi libertatea”, a adăugat șeful statului.

„Protejând Europa, ne protejăm pe noi, securitatea și prosperitatea noastră. Soluțiile europene pentru provocările actuale sunt soluții pentru viitorul cetățenilor noștri. România are capacitatea de a contribui substanțial, în continuare, la realizarea acestor obiective comune. Suntem un stat membru matur și responsabil, cu un profil european solid și credibil, recunoscut și apreciat de partenerii noștri.

Interiorizând aceste repere, am încredere că sprijinul cetățenilor români pentru Uniunea Europeană și pentru valorile fundamentale europene va rămâne de neclintit. La mulți ani, Europa! La mulți ani, România în Uniunea Europeană!”, a încheiat președintele.