03 iun. 2023 | 15:39

Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „A arătat că îndeplineşte pe deplin criteriile”

ULTIMA ORĂ
Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „A arătat că îndeplineşte pe deplin criteriile”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România a arătat din nou că îndeplineşte în totalitate criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen, prin gestionarea cu responsabilitate şi eficienţă a graniţelor externe.

Klaus Iohannis, despre admiterea României în Schengen

Klaus Iohannis, care a primit Premiul Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Dusseldorf, a mai declarat că o decizie în favoarea aderării României la Schengen în acest an va reprezenta un semnal foarte important pentru români referitor la apartenenţă, dar și un mesaj de încredere în proiectul comun european.

„Democraţia este o valoare europeană fundamentală şi, împreună cu statul de drept şi drepturile omului, reprezintă temelia Uniunii Europene şi a modului nostru de viaţă. Aceste valori sunt interdependente.

Drepturile omului pot fi respectate numai într-o societate în care instanţe independente garantează protecţia lor şi în care poate exista o dezbatere democratică şi informată, cu o presă independentă şi o societate civilă activă”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, premiat pentru cariera sa politică

Preşedintele a primit, sâmbătă, Premiul Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii la Castelul Benrath, din Dusseldorf, Republica Federală Germania.

Conform Administrației Prezidențiale, Fundaţia Civică Bad Harzburg a decis acordarea acesui premiu preşedintelui Klaus Iohannis pe baza evaluării întregii sale cariere politice, punând accentul pe „susţinerea convieţuirii armonioase a diferitelor etnii, pe angajamentul pentru libertate, democraţie şi pluralism, restaurarea şi modernizarea oraşului natal Sibiu, pe sprijinirea luptei anticorupţie şi ataşamentul faţă de ideea Europei unite”.

Iohannis va primi duminică Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor. Ceremonia va avea loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main. Laudatio va fi susţinut de către Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene şi fost prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg.