29 mart. 2023 | 09:55

Inteligența artificială a început să-ți citească gândurile: tehnologia ar putea fi disponibilă la scară largă mai repede decât crezi

ACTUALITATE
Inteligența artificială a început să-ți citească gândurile: tehnologia ar putea fi disponibilă la scară largă mai repede decât crezi

O echipă de cercetători a demonstrat că undele creierului uman se pot decoda și au arătat că pot „reface” o persoană pe care doar ți-o imaginezi.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore, Universitatea Chineză din Hong Kong și Universitatea Stanford au antrenat inteligența artificială pentru a recrea fotografiile văzute de oameni folosind doar undele cerebrale, cu o acuratețe uluitoare.

Într-o lucrare publicată în noiembrie anul trecut, echipa condusă de Zijiao Chen a folosit scanări ale creierelor participanților în timp ce se uitau la peste 1.000 de imagini și se aflau în interiorul unui aparat de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională.

Printre cele 1.000 de imagini prezentate participanților, a existat o imagine cu o mașină de pompieri roșie, o clădire gri, un jucător de baseball și o girafă care mănâncă frunze.

Aparatul a înregistrat semnalele creierului rezultate în timp. Cercetătorii au trimis apoi acele semnale la model AI pentru a-l antrena să asocieze modele specifice creierului cu anumite imagini.

După acest proces, participanților li s-au arătat noi imagini în timp ce se aflau în aparat.

Sistemul a detectat undele cerebrale ale pacientului și a generat o descriere scurtă a imaginilor.

Apoi, sistemul a folosit un generator de imagini AI pentru a produce imaginea pe care a dedus-o, pe care participantul a văzut-o.

Rezultatul a fost cel sperat

Potrivit NBC News, imaginea generată rezultată se potrivea cu atributele, cum ar fi culoarea și forma, precum și semnificația semantică a imaginii originale arătate participantului, în aproximativ 84% din timp.

Cercetătorii cred că tehnologia ar putea fi disponibilă pentru utilizare în următorii zece ani.

Cu toate acestea, în prezent, este nevoie de aproximativ 20 de ore pentru a antrena modelul AI asupra activității creierului fiecărui individ înainte ca acesta să poată recrea imaginile din datele aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională.

„Ar putea fi capabil să ajute pacienții cu dizabilități să recupereze ceea ce văd, ceea ce gândesc”, a declarat Chen pentru NBC News.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele