24 mart. 2023 | 09:55

Prietenie „toxică” între chatbot-ul Bing și Bard, de la Google: de ce este grav ce se întâmplă

ACTUALITATE
Prietenie „toxică” între chatbot-ul Bing și Bard, de la Google: de ce este grav ce se întâmplă

Chatbot-ul de inteligență artificială de la Bing pare să ia de bun ce spune Bard, rivalul său de la Google, iar situația nu numai că este fără precedent, însă devine și ușor îngrijorătoare.

A fost o săptămână destul grea pentru chatboții AI, așa că este probabil bine că, cel puțin momentan, aceștia nu au sentimente.

Bard a cam dat-o iar de gard și a oferit drept răspuns informații neadevărate, utilizând surse nepotrivite.

Ce s-a descoperit

Dezvoltatorul UX și designerul de conținut independent Juan Buis a făcut o descoperire cât se poate de fascinantă recent.

El a aflat că singura sursă pe care Bard a folosit-o pentru unele  informații a fost un comentariu „în glumă”, făcut de o anumită publicație.

Bard a continuat să enumere mai multe motive pentru care, practic, nu mai este activ, inclusiv faptul că nu a oferit nimic nou sau inovator. Da, ai citit bine. Bard spune despre „sine” că nu mai există și că a fost închis.

„Este clar că Google Bard nu a fost un produs de succes”, a adăugat Google Bard. „A fost închis după mai puțin de șase luni de la lansare și este puțin probabil ca acesta să fie reînviat vreodată”, a continuat chatbot-ul.

Oricât de jenantă ar fi fost eroarea, aceasta a fost remediată destul de repede și s-ar fi putut termina totul acolo.

Cu toate acestea, o serie de site-uri au scris articole despre greșeală, pe care chatbot-ul AI de la Bing a interpretat-o apoi greșit, la rândul său.

După cum a notat publicația The Verge, Bing a preluat unul dintre articole, l-a interpretat eronat și a început să spună că Bard a fost închis.

Și această eroare a fost remediată între timp, dar faptul că s-a întâmplat nu face cinste ideii de inteligență artificială.

Evident, exemplul este unul amuzant, însă gândește-te ce s-ar putea întâmpla cu o informație care chiar contează și, mai ales, cât de ușor s-ar putea răspândi fake news-ul, în aceste condiții.

Avem deja oameni care fac asta, în mod clar, nu mai avem nevoie și de chatboți care să pună sare pe rană.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele