09 feb. 2023 | 07:59

Informația dimineții pentru pensionarii din România: ce se întâmplă cu aceste pensii va supăra pe mulți

ACTUALITATE
Informația dimineții pentru pensionarii din România: ce se întâmplă cu aceste pensii va supăra pe mulți

În România, pensiile speciale creează cea mai mare ruptură în societate și, mai ales, în sistemul de pensii, ducând la o discriminare fabuloasă între cei care au contribuit o viață și primesc un venit lunar pornind de la acei bani și ceilalți, a căror pensie nu respectă, aparent, nicio regulă.

În teorie, autoritățile de la București s-au angajat în fața Bruxelles-ului să remedieze problema pensiilor speciale prin PNRR, dar după cum atrage atenția și USR, este din ce în ce mai evident că nicio astfel de pensie specială nu va fi eliminată de către Guvernul României, independent de consecințe.

De ce nu dispar pensiile speciale din România

În teorie, există în România un proiect de lege care vizează recalcularea pensiilor speciale. În practică, dezbaterea și votul au fost amânate două săptămâni pentru că ”nu există un impact bugetar”. Alternativa, menționată de oficialii USR este că „Executivul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială şi nu va face nicio reducere de cheltuieli cu acest proiect”.

„În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creştere de venit pe termen scurt, mediu şi lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare şi nu înţeleg cum a trecut aşa în şedinţa de guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanţă, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare şi consfinţirea contributivităţii drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în faţă date esenţiale. Guvernul trebuie să-şi facă treaba şi să ne dea date”, a declarat senatoarea USR Anca Dragu, după cum se arată într-un comunicat de presă al grupării politice.

Pe marginea proiectului pentru pensiile speciale a mai vorbit în trecut și senatorul USR Claudiu Mureșan care l-a clasificat ca fiind vădit neconstituțional, insistând că va pica la orice analiză a juriștilor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele