05 dec. 2023 | 20:08

Geniul românesc din spatele revoluției aeronautice, un motiv de mândrie națională. Henri Coandă a fost creatorul motorului cu reacție

ACTUALITATE
Geniul românesc din spatele revoluției aeronautice, un motiv de mândrie națională. Henri Coandă a fost creatorul motorului cu reacție

În istoria aviației, numele lui Henri Coandă strălucește ca un far al inovației și genialității. Născut la 7 iunie 1886 în București, România, Henri Coandă a fost un pionier remarcabil al aeronauticii, recunoscut pentru contribuțiile sale deosebite la dezvoltarea aviației mondiale. Viața și cariera sa au fost marcate de invenții revoluționare și cercetări care au schimbat cursul istoriei aviației moderne.

Tinerețea și educația lui Henri Coandă

Henri Coandă a fost fiul inginerului general Constantin Coandă și a crescut într-o familie cu o tradiție în domeniul ingineriei. A urmat studii la Școala Politehnică din București și și-a continuat educația la École Supérieure d’Aéronautique et de Constructions Mécaniques din Paris. Timpul petrecut în capitala Franței avea să îl pregătească pentru o carieră remarcabilă în aeronautică.

În anul 1910, Henri Coandă a devenit celebru în întreaga lume prin prezentarea avionului său, numit simplu Coandă-1910. Acesta a fost primul avion cu reacție din lume, și deși nu a fost un succes în zbor, conceptul și designul său au reprezentat o revoluție în aviație. Avionul Coandă-1910 a fost echipat cu un motor cu reacție, care, în loc să arunce gazele de eșapament în spate pentru a propulsa avionul înainte, le aspira în partea din față, creând astfel o forță de tracțiune.

Henri Coandă, imagine din arhivă

Deși avionul nu a zburat în mod eficient, acesta a deschis drumul pentru dezvoltarea ulterioară a motoarelor cu reacție. Coandă nu și-a pierdut speranța și a continuat să lucreze la inovații în domeniul aviației.

Henri Coandă și-a continuat cercetările și a contribuit la dezvoltarea unor noi tehnologii în domeniul aviației. Unul dintre cele mai semnificative momente ale carierei sale a fost descoperirea efectului Coandă, care a avut aplicații atât în ingineria aerodinamică, cât și în proiectarea motoarelor cu reacție.

Vezi și: Experimentul secret făcut în România. Henri Coandă i-a dat startul. ”Se poate ca oamenilor să nu le placă”

Efectul Coandă se referă la tendința unui jet de fluid (gaze sau lichide) să urmeze o suprafață curbată în loc să se deplaseze într-o linie dreaptă. Henri Coandă a observat acest fenomen în timpul experimentelor sale cu jeturi de aer și a realizat că poate fi folosit pentru a controla direcția fluxului de aer în motoarele cu reacție. Acest concept a devenit esențial în proiectarea ulterioară a aeronavelor și a avut un impact semnificativ asupra eficienței și manevrabilității acestora.

Contribuții la dezvoltarea aviației

Henri Coandă a fost un om cu o viziune vastă și a făcut numeroase contribuții în domeniul aeronauticii. În anii care au urmat, a proiectat și a construit o serie de aeronave care au avut un impact semnificativ în industria aviației. El a dezvoltat avioane cu aripi eliptice, care au avut performanțe remarcabile în comparație cu designurile tradiționale. De asemenea, a introdus conceptul de avion cu decolare și aterizare verticale, deschizând calea pentru dezvoltarea aeronavelor de tip VTOL (Vertical Takeoff and Landing).Henri Coandă a contribuit direct la dezvoltarea avioanelor cu reactie și a proiectat mai multe modele, inclusiv Coandă-1910 și Coandă-1933. Cu toate acestea, impactul său asupra aviației a fost resimțit în mod deosebit prin influența sa asupra proiectului primei aeronave cu reacție de succes, care avea să revoluționeze călătoriile aeriene.

În colaborare cu inginerul român Aurel Vlaicu, Henri Coandă a contribuit la proiectarea motorului cu reacție pentru avionul Bleriot XI, care avea să devină primul avion cu reacție funcțional din lume. Acest avion, denumit Coandă-1910 II, a fost echipat cu un motor cu reacție și a zburat cu succes în octombrie 1910, deschizând astfel o nouă eră în aviație.

Vezi și: Elevul care a construit un reactor nuclear în sufrageria părinților ne arată tuturor că vârsta e doar o convenție

Vezi și: Invenția revoluționară care dă energie la nesfârșit: cea mai importantă componentă a fost montată

Henri Coandă și-a petrecut întreaga viață căutând să înțeleagă și să îmbunătățească zborul. Moștenirea sa se regăsește nu doar în invențiile sale tehnice, ci și în impactul său asupra următoarelor generații de ingineri și cercetători. A fost recunoscut și onorat la nivel internațional pentru contribuțiile sale remarcabile, inclusiv prin acordarea numeroaselor premii și distincții.

Adevărata sa genialitate constă nu doar în invențiile sale, ci și în abilitatea de a privi dincolo de orizonturile cunoscute și de a deschide drumuri neumblate în lumea aviației.