Filmul românesc, pierdut timp de 60 de ani: se credea distrus de bolșevici, să nu li se afle ororile de care erau capabili. „Odessa în flăcări”, găsit în Italia

ACTUALITATE
Filmul românesc, pierdut timp de 60 de ani: se credea distrus de bolșevici, să nu li se afle ororile de care erau capabili. „Odessa în flăcări”, găsit în Italia
30 ian. 2023 | 17:19

Cinematografia românească primea, în urmă cu câțiva ani, un cadou nesperat: unul dintre cele mai cunoscute și iubite filme românești era recuperat, după ce se crezuse anterior că pelicula este pierdută pentru vecie.

În acea perioadă (n.r. 2010) presa italiană vuia despre un eveniment ieșit din comun și anume despre descoperirea absolut întâmplătoare în arhivele studiourilor Cinecita din Roma a filmului „Odessa în flăcări”, despre care se credea că a dispărut fără urmă și, categoric, fără șansa de a mai fi recuperat vreodată. Însă, iată că există și minuni.

odessa-inflacari-catuser-rosii

Imagine din filmul „Odessa în Flăcări”

„Odessa în flăcări”, filmul interzis de bolșevici

„Odessa în flăcări” este un film care a fost realizat în anul 1942 și reprezintă o coproducţie româno-italiană, fiind consemnat în istoria cinematografiei europene şi nu numai ca fiind o reală capodoperă a genului din care face parte.

Înainte de marea descoperire, din „Odessa în Flăcări”, rămăseseră câteva cronici, mici articole de ziar, dar și postere, pe ici, pe colo.

„Odessa în Flăcări” spune povestea unor refugiați din Basarabia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu emfază pe ororilor comise de trupele NKVD, organizația din care, ulterior, a luat naștere celebrul KGB.

Așa cum este lesne de înțeles, filmul a fost interzis imediat după ce Uniunea Sovietică ne-a ocupat țara. Cei care au lucrat, într-un fel sau altul, la această peliculă au fost aruncați în închisori.

În consecință, o perioadă a fost depus la arhivele cinematografiei, la categoria peliculelor cenzurate și interzise. În consecință, filmul a fost oprit total de la difuzare pe teritoriul țării noastre, atât la cinema, dar și în cadre restrânse. Mulți ani s-a crezut că a dispărut total din arhive, însă, spre marele ghinion al comuniștilor, o copie încă exista în Italia.

Imediat după decembrie 1989, o serie de cercetători în istoria filmului au încercat fără succes să găsească filmul, însă investigaţiile nu au dus nicăieri. La scurt timp, s-a tras concluzia că „Odessa în Flăcări” nu va mai fi găsit niciodată, fiind distrus integral de regimul de tristă amintire, cel care a pierit odată cu Revoluția din 1989.

Mai mult, s-a aflat că Securitatea a dat ordin prin care „s-a dispus distrugerea unor filme de război din perioada 1940-1944, considerate fasciste şi imperialiste, duşmănoase orânduirii socialiste”, informa, în 2010, Cotidianul.

odessa-inflacari-catuser-rosii

Imagine din filmul „Odessa în Flăcări”

O bucată importantă din istoria cinematografiei, regăsită

Acest film document și, până la urmă, capodoperă cinematografică aparține regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai apreciați artiști ai nișei sale, din acea perioadă.

La rândul său, scenariul aparține dramaturgului român Nicolae Kiriţescu.

„Odessa în flăcări” nu reprezintă nimic altceva continuarea tradiţiei ce a fost inaugurată de primul mare film românesc, care a apărut în 1912 și care omagia victoria trupelor române în Războiul de Independenţă din 1877.

Se poate spune că această peliculă este o bucată a istorie cinematografiei românești, dar și italiene și, în plus, o demonstrație fără perdea a ceea ce se întâmpla aici în anul 1942.

Trebuie menționat că a apărut la Festivalul de la Veneţia, unde, de altfel, a câştigat Marele Premiu, șocându-i pe acei spectatori care poate nu înțelegeau dimensiunea problemei, atunci când se vorbea despre ocupaţia bolşevică şi teroarea stalinistă.

Evident, comuniștii au făcut tot ce au putut pentru a ascunde existența acestui film, de vreme ce spunea o poveste care nu le făcea, sub nicio formă, cinste în vreun fel – ba dimpotrivă.

Un astfel de film nu ar fi făcut decât să slăbească puterea pe care bolșevicii o aveau la noi în țară, iar de la noi, totul s-ar fi prăvălit întocmai ca niște piese de domino.

O perioadă, filmul a fost disponibil integral pentru vizionare pe telecinemateca.com, însă acum pagina pare a fi inexistentă, din păcate.

Totuși, el poate fi găsit pe YouTube, în variantă completă.

odessa-inflacari-catuser-rosii

Posterul filmului „Odessa în Flăcări”

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele