26 apr. 2023 | 07:44

Complet interzis în România, se schimbă legea în școli: toți elevii vor fi supărați din cauza telefoanelor mobile

ACTUALITATE
Complet interzis în România, se schimbă legea în școli: toți elevii vor fi supărați din cauza telefoanelor mobile

Legea Educației suferă în această perioadă transformări importante. Elevii vor avea parte de mai multe restricții și sancțiuni menite să crească nivelul de calitate al procesului de învățământ. Ca de fiecare dată, implementarea lor la scară largă nu va fi cea mai simplă din lume.

Inițiativa a venit din partea PNL, PSD și a Ministerului Educației, fiind deja adoptată de către Comisia de Învățământ din Camera Deputaților. Ce își propune noua lege este de a introduce o serie stufoasă de interdicții legate de comportamentul elevilor în școli. Unele dintre ele sunt logice sau evidente, precum interzicerea consumului de droguri sau alcool, respectiv fumat. Pe lângă acestea sunt interzise jocurile de noroc și, mai ales, folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.

Legea Educației vine cu modificări importante

Pe lângă interdicții, elevii din învățământul preuniversitar au obligația să fie prezenți la toate orele de curs. Nu îmi dau seama când a fost prezența la ore opțională sau de ce a fost nevoie de această mențiune, dar există. În plus, trebuie să vină la ore îmbrăcați decent și trebuie să sesizeze reprezentanții școlii sau autoritățile dacă observă ”ilegalităţi în desfăşurarea procesului de învăţământ şi a activităţilor conexe acestuia sau cu privire la orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa elevilor şi a personalului şcolii”.

Nu în ultimul rând, același amendament stipulează că, pe lângă evitarea distrugerii, alterării, deteriorării, acoperirii și modificării conținutului cataloagelor școlare și a altor documente oficiale, elevilor din școlile românești le este interzis, de asemenea, să blocheze accesul în incinta școlii, să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice și alte substanțe ilicite, produse pe bază de nicotină sau jocuri de noroc, fie în interiorul sau în incinta instituției de învățământ.

Partea care va supăra însă cel mai mult copii, deși pare foarte greu de pus în aplicare, vizează însă interzicerea utilizării tuturor telefoanelor mobile în școlile din România, cu excepția utilizării acestora în scopuri educaționale sau în cadrul spațiilor autorizate oficial. În cazul în care acestea sunt găsite asupra elevilor, dispozitivele pot fi confiscate și predate părinților, mai arată amendamentul aprobat luni. În forma actuală, restricția nu se aplică în licee, această măsură rămânând la latitudinea unităților de învățământ.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele