31 mart. 2023 | 09:42

Donald Trump se confruntă cu 30 de capete de acuzare. Primele declarații ale fostului președinte SUA

ULTIMA ORĂ
Donald Trump se confruntă cu 30 de capete de acuzare. Primele declarații ale fostului președinte SUA

Donald Trump a fost pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan în urma unei anchete privind banii de tăcere plătiți starului de filme pentru adulți Stormy Daniels, devenind astfel primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale, chiar în timp ce vrea să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă.

Acuzațiile specifice nu sunt cunoscute încă, deoarece actul de acuzare rămâne sub sigiliu.

Trump se confruntă cu 30 de capete de acuzare

Fostul președinte Donald Trump se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraudă în afaceri într-un act de acuzare al unui mare juriu din Manhattan, potrivit a două surse familiare cu cazul, citate de CNN.

La începutul zilei de joi, un purtător de cuvânt al procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a declarat că biroul l-a contactat pe avocatul lui Trump pentru a „coordona predarea sa” pentru a fi pus sub acuzare în legătură cu „o acuzație a Curții Supreme, care rămâne sub sigiliu”.

„Vor fi furnizate îndrumări atunci când va fi selectată data punerii sub acuzare”, a adăugat acesta.

Trump a spus că este „complet nevinovat” și a indicat că nu va renunța la cursa prezidențială din 2024. El l-a acuzat pe Bragg, un democrat, că a încercat să îi afecteze șansele de a fi reales în fața președintelui democrat Joe Biden.

La scurt timp după aceea, Trump a făcut apel la susținători să ofere bani pentru o apărare legală. El a strâns peste 2 milioane de dolari, potrivit campaniei sale, de când a prezis în mod incorect, pe 18 martie, că va fi arestat patru zile mai târziu.

Trump, favorit la nominalizarea republicană din 2024 potrivit sondajelor, a primit joi sprijinul mai multor potențiali contracandidați ai săi, printre care guvernatorul statului Florida, Ron Desantis, și fostul vicepreședinte Mike Pence.

De ce este acuzat Trump

Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a declarat că a primit bani în schimbul tăcerii despre o relație intimă pe care a avut-o cu Trump în 2006.

Avocatul personal al fostului președinte, Michael Cohen, a declarat că a coordonat cu Trump plățile către Daniels și către o a doua femeie, fostul model Playboy Karen McDougal, care a spus, de asemenea, că a avut o relație fizică cu el. Trump a negat că ar fi avut relații cu oricare dintre femei.

În 2018, Trump a negat inițial că ar fi știut ceva despre plata către Daniels. Ulterior, el a recunoscut că l-a rambursat pe Cohen pentru plată, pe care a numit-o o „simplă tranzacție privată”.

„Nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat pe Twitter avocatul lui Daniels, Clark Brewster.

Cohen a pledat vinovat pentru o încălcare a finanțării campaniei electorale în 2018 și a făcut mai mult de un an de închisoare. Procurorii federali au declarat că a acționat la indicațiile lui Trump.

Cohen a declarat că își susține mărturia și dovezile pe care le-a furnizat procurorilor. „Responsabilitatea contează”, a spus el într-o declarație.

Niciun fost președinte american sau președinte în exercițiu nu s-a confruntat vreodată cu acuzații penale.

În afară de acest caz, Trump se confruntă cu două anchete penale ale unui consilier special numit de procurorul general al SUA, Merrick Garland, și cu o altă anchetă penală a unui procuror local din Georgia.

Fostul președinte vede o „persecuție politică”

În urmă cu câteva ore, președintele Donald Trump a accesat propria platformă de socializare pentru a spune că nu se așteaptă să aibă parte de un proces corect la New York.

„Au adus această acuzație falsă, coruptă și rușinoasă împotriva mea doar pentru că sunt alături de poporul american și știu că nu pot avea parte de un proces corect la New York!”, a scris el pe Truth Social.

În comentariile anterioare adresate presei, el a calificat acuzația sa drept „persecuție politică” și l-a criticat pe procurorul districtual din Manhattan care îi urmărește cazul.

Trump va apărea probabil în instanță la începutul săptămânii viitoare, a declarat avocatul său.