12 sept. 2023 | 16:48

De unde se vede cel mai bine că suntem săraci: stăm în frig în case, de frica facturilor, dar ne dăm zmei pe Facebook

ACTUALITATE
De unde se vede cel mai bine că suntem săraci: stăm în frig în case, de frica facturilor, dar ne dăm zmei pe Facebook

Dacă arunci o simplă privire pe paginile de Facebook ale oamenilor, vei trăi cu impresia că toți o duc bine și n-au nicio problemă, deși situația economică e precară, atât pe plan intern, cât și internațional, iar statisticile o dezvăluie cât se poate de clar.

Cine ar zice să o pondere semnificativă a populației europene a preferat disconfortul termic anul trecut, decât să suporte costul facturilor? Aparent, nimeni nu recunoaște că preferă să mai pună o pătură în plus pe ei, de teama facturilor mari, deși mulți oameni fix așa procedează.

Conform unei analize proaspăt realizate de Eurostat, aproape 10% din populaţia Uniunii Europene nu a reuşit să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător anul trecut. Mai precis, 9,3% din populaţia Uniunii Europene s-a aflat în această situație.

Statisticienii europeni au realizat și o paralelă cu anul 2021, constatând o creștere importantă în 2022 a numărului celor ce nu și-au permis o temperatură optimă în locuințe, din cauza crizei energetice. Vorbim despre un plus cu 2,4 puncte procentuale.

România, pe lista neagră a sărăciei

Iată statele unde s-au înregistrat cele mai mari ponderi în 2022, vorbim despre numărul cetățenilor ce au preferat să stea într-o temperatură nepotrivită în casă, decât să achite facturi mari la energie. Din nefericire, țara noastră este pe această listă neagră a sărăciei, dar putem să ne bucurăm că nu suntem ocupanții primei poziții și, de fapt, nici măcar în top 3 nu ne regăsim, în fața noastră fiind Bulgaria (22,5%), Cipru (19,2%), Grecia (18,7%), Lituania şi Portugalia (17,5%) și Spania (17,1%).

În România, ne indică Eurostat, ponderea celor ce nu și-au permis o temperatură optimă în locuință, anul trecut, se ridică la pragul de 15,2%, foarte aproape de cel înregistrat de spanioli.

Există însă și așa-zisul pol al bogăției, adică acele state unde ponderile sunt foarte scăzute. Aici, cei mai mulți oameni și-au permis temperaturi optime în locuințe, în anul ce a trecut. Vorbim despre: Finlanda (1,4%), Luxemburg (2,1%), Slovenia (2,6%), Austria (2,7%), Cehia (2,9%), Suedia (3,3%) şi Estonia (3,4%).