25 sept. 2023 | 15:55

De ce nu poate ANPC să intervină în scandalul Wizz Air, de fapt. Ce se întâmplă în Parlament

ACTUALITATE
De ce nu poate ANPC să intervină în scandalul Wizz Air, de fapt. Ce se întâmplă în Parlament

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a adus în discuție problema zborurilor anulate și a subliniat că noua lege a Protecției Consumatorilor se află într-un impas în Parlament, din cauza unei anumite formațiuni politice, care are o influență semnificativă în Comisia de Industrii și care este foarte apropiată de cei de la Wizz Air.

El a menționat că în proiectul de lege există un articol care ar putea oferi instrumentele necesare pentru intervenția în astfel de situații, deoarece „operatorii economici străini sunt obligați să aibă o reprezentare pe teritoriul României”.

Președintele ANPC a explicat la Prima News că, în cazul zborurilor anulate, autoritatea nu dispune de mijloacele necesare pentru a lua măsuri și a sancționa o companie care își are sediul administrativ și juridic în altă țară europeană.

Autoritățile europene ar trebui să se implice mai mult

El a subliniat că este esențial ca Centrul European al Consumatorilor, o structură europeană, să fie informat de către autoritatea din țara respectivă în astfel de situații.

Constantinescu a afirmat că a avut discuții cu reprezentanții români ai Wizz Air și că aceștia au avut o atitudine foarte fermă.

El a menționat că Ministerul Transporturilor, prin secretarul de stat Bogdan Mândrescu, a organizat o videoconferință cu reprezentanții Wizz Air pentru a discuta problema și că discuțiile au continuat și cu Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor.

Cu toate acestea, Constantinescu a precizat că încă mai există aproximativ douăzeci de consumatori care nu și-au primit banii înapoi.

În plus, șeful ANPC a evidențiat că noua lege a Protecției Consumatorilor, inițiată de deputatul PSD Laura Vicol, a fost blocată în Parlament de către o anumită formațiune politică care are legături strânse cu Wizz Air.

El a menționat că în legea propusă în Parlament, există un articol care ar putea să ofere soluții necesare în astfel de situații.

Constantinescu a explicat că această lege este crucială pentru protecția consumatorilor și că Autoritatea luptă pentru a obține sprijinul necesar pentru a o adopta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele