21 aug. 2023 | 15:25

Dacia Sandero pierde teren, dar rămâne în top: ce se întâmplă cu modelele producătorului de la Mioveni

ACTUALITATE
Dacia Sandero pierde teren, dar rămâne în top: ce se întâmplă cu modelele producătorului de la Mioveni

T-Roc a detronat Sandero, în timp ce Renault Clio și Golf sunt într-o cursă strânsă pentru locul trei. Modelul Y al lui Tesla iese din top 20.

Volkswagen T-Roc este gata să rămână înaintea Daciei Sandero pentru a fi cel mai vândut din iulie în Europa.

SUV-ul mic T-Roc conduce hatchback-ul mic al Daciei cu 1.508 vânzări, pe baza cifrelor preliminare ale cercetătorului de piață Dataforce. Dacă ține, ar fi pentru prima dată în acest an când T-Roc a terminat luna pe locul 1.

Între timp, Renault Clio și VW Golf sunt într-o cursă strânsă pentru locul al treilea, Clio fiind în avans cu doar 343 de vânzări, potrivit datelor reprezentând 90% din vânzările din Uniunea Europeană, țările EFTA și Marea Britanie.

Vânzările lui Clio au crescut cu 116 la sută, în timp ce cele ale lui Golf au crescut cu 9,4 la sută.

Există, de asemenea, curse foarte apropiate pentru No. 6 și No. 8 pe lista celor mai vândute din iulie.

Ford Puma, ajutat de un salt al vânzărilor de 86 la sută, conduce Peugeot 208 cu 362 pe locul șase.

Între timp, Skoda Octavia, ajutată de o creștere de 32 la sută, este înaintea Toyota Yaris cu 68 de vânzări pentru locul 8, arată cifrele Dataforce. Aceasta înseamnă că ar putea exista unele modificări odată ce toate piețele și-au raportat datele de vânzări.

Alte mașini gata să înregistreze vânzări mari în iulie sunt Fiat Panda (+37 la sută), Ford Kuga (+34 la sută) și Audi A3 (+24 la sută).

Tesla, marele perdant

Tesla Model Y, care a fost primul vânzător în iunie și cel mai bine vândut model în prima jumătate a anului, a coborât pe locul 21 în iulie, în ciuda creșterii vânzărilor cu peste 500% față de iulie 2022.

Creșterea vânzărilor la Tesla, care oferă reduceri la Modelul Y din ianuarie, nu a fost liniară. SUV-ul premium de dimensiuni medii a fost cel mai vândut în Europa în februarie, martie, mai și iunie, dar nu a intrat în top 10 în ianuarie și aprilie.

Variațiile mari înseamnă că Modelul Y a coborât pe locul 2 în cursa pentru a deveni cel mai vândut în Europa.

Sandero conduce modelul Y cu vânzări de 131.582 de unități, până la 122.404, potrivit Dataforce. Cursa este probabil să devină mai strânsă odată ce piețe precum Austria, Danemarca și Suedia își vor furniza cifrele. Modelul Y a fost un vânzător puternic în toate cele trei țări în acest an.

Dacă Sandero rezistă, va fi a treia oară când va fi vânzătorul nr. 1 în Europa în primele șapte luni ale acestui an (celelalte victorii ale sale au fost în ianuarie și aprilie). Până în iulie, volumul lui Sandero a crescut cu 23%.

În primele șapte luni, cei mai mari câștigători au inclus Modelul Y (+216 la sută), Dacia Jogger (+87 la sută), Toyota Aygo (+80 la sută), Octavia (+70 la sută) și Ford Focus (+58 la sută).