10 mart. 2023 | 08:00

Cutremurul imobiliar din România, confirmat oficial: ce înseamnă ”restrângerea activității” în 2023 pentru apartamente, case

ACTUALITATE
Cutremurul imobiliar din România, confirmat oficial: ce înseamnă ”restrângerea activității” în 2023 pentru apartamente, case

Un nou studiu încearcă să lumineze direcția în care merge piața imobiliară din România în 2023, atât la nivel local, cât și în contextul situației din estul Europei, iar perspectivele sunt departe de a fi optimiste. Indiferent ce sa va mai întâmpla cu prețurile la locuințe, un lucru este sigur. Se restrânge activitatea în domeniu, scade numărul tranzacțiilor.

Deloitte România, printre numeroase alte activități din portofoliu, oferă și consultanță pentru sectorul imobiliar, fiind unul dintre liderii pe acest domeniu. Din această poziție privilegiată, a efectuat un studiu în rândul companiilor imobiliare pentru a identifica un trend. Astfel, s-a ajuns la concluzia că urmează o restrângere a activității în acest an, chiar dacă mai sunt și unele voci mai optimiste.

În ce direcție merge piața imobiliară

Mai mult de jumătate dintre jucătorii care activează în piața imobiliară, conform studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2023, se așteaptă la o restrângere a numărului de tranzacții și investițiilor în domeniu. Printre principalele motive se numără incertitudinea legată de evoluția invaziei din Ucraina. Pe de altă parte, aproximativ 46% dintre participanți sunt optimiști și previzionează o creștere a randamentelor medii pentru investițiile existente în acest an. Ca referință, analiza a vizat activitatea din Polonia, Cehia și România.

Deși tendințele la nivel european sunt clare, iar țări precum Suedia sau Marea Britanie au tras deja semne de alarmă majore pe subiect, ”jucătorii” din România sunt cei mai optimiști, conform Deloitte. Doar 10% se așteaptă la o scădere a randamentelor în perioada menționată, comparativ cu 14% în Cehia și 36% în Polonia.

Independent însă de optimismul nejustificat al dezvoltatorilor imobiliari autohtoni, 61% dintre participanții la analiză prognozează o deteriorare a activității economice în regiune, 39% iau în calcul sistarea planului de investiții, în timp ce 44% sunt de părere că-și vor majora portofoliul prin noi achiziții. Aceștia din urmă vor probabil să profite de o relativă prăbușire a pieței pentru că au finanțe generoase. Nu de alta, dar condițiile de creditare al băncilor s-au înăsprit grav încă de anul trecut. Dacă ai vreun dubiu pe marginea acestui subiect, este suficient să ai în vedere că 50% dintre companiile care citează restrângere activității în 2023 dau vina pe accesul mai dificil la finanțare combinat cu contextul economic incert.

„Studiul relevă faptul că piața din România este puternic conectată cu regiunea Europei Centrale și de Est, cu anumite particularități. Spre exemplu, jucătorii din piața locală sunt mai sceptici cu privire la evoluția de ansamblu a activității în acest an, dar 90% se așteaptă ca, pentru investițiile existente, randamentele să se mențină la nivelul de anul trecut sau să crească.

De asemenea, românii sunt mai puțin pesimiști decât ceilalți participanți cu privire la climatul economic național, dar sunt îngrijorați suplimentar din cauza perspectivei de majorare a taxelor în domeniu, având în vedere măsurile deja anunțate în această direcție, dar a căror aplicare a fost amânată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele