20 mart. 2023 | 14:20

Cum poți lua permisul auto la 16 ani în România. Ce trebuie să faci, care sunt autovehiculele pe care le poţi conduce

ACTUALITATE
Cum poți lua permisul auto la 16 ani în România. Ce trebuie să faci, care sunt autovehiculele pe care le poţi conduce

Legislația în vigoare îți permite să obții permisul de conducere încă de la vârsta de 16 ani. Află ce trebuie să faci pentru a obține acest drept și care sunt autovehiculele pe care le poți conduce.

Permisul de conducere poate fi obținut în România de la vârsta de 16 ani. În cazul tinerilor care aleg să devină șoferi încă de la această vârstă, ei trebuie să știe că pot conduce trei categorii de autovehicule, după ce au finalizat cu succes cursurile unei școli de șoferi și au promovat examenul auto.

Prima categorie este B1 care cuprinde vehiculele cu patru roți, acționate de motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă este cuprinsă între 400 și 550 de kg, cu o putere netă maximă care nu depășește 15kw sau 20 de cai putere. În cazul mașinilor electrice, greutatea bateriilor nu este luată în calcul.

Cea de-a doua categorie este A1 din care fac parte motocicletele cu o cilindree mai mică de 125 de cm cubi, având o putere maximă de 11 kw sau 15 cai putere. Raportul de putere-greutate este de 0,1 kw/kg. Triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw sau 20 de cai putere fac parte, de asemenea, din aceeași categorie.

A treia categorie de permis este AM pentru vehiculele cu două sau trei roți care sunt prevăzute cu un motor cu ardere internă sau electric a căror viteză maximă este cuprinsă între 25 și 45 km/h, având o capacitate maximă de 50 de cm cubi.

Toate aceste categeorii de permis necesită urmarea unor cursuri a unei școli de șoferi, iar aceasta poate fi începută de la vârsta minimă de 15 ani și 9 luni. În ceea ce privește tarifele practicate pentru aceste categorii de permis, școlile au un preț mediu de 2.000 de lei.

Cum poți dobândi permisul de conducere la 16 ani

Cursanții sunt obligați să urmeze atât cursurile de legislație, cât și pe cele de conducere în trafic și poligon. Timpul de pregătire durează patru săptămâni, iar în această perioadă cursanții vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică.

Cei care doresc să urmeze cursurile unei școli de șoferi pentru obținerea permisului vor trebui să aibă asupra lor cartea de identitate în original și copie, avizul psihologic și cel medical, certificatul de cazier judiciar, dar și acordul părinților.

În ceea ce privește tipul de mașină care poate fi condus, opțiunile în acest sens nu sunt variate, mai ales în România. Unul dintre cele mai populare modele este Aixam Coupe sau Aixam eCity. Aceste două modele sunt produse în Franța și sunt echipate cu un motor de 400 de cm cubi cu o putere de 5,4 cai, rezervor de 16 litri și un consum de 2,9 l/100 km.

De asemenea, înmatricularea este obligatorie și în cazul acestor mașini. Documentele de care ai nevoie le poți regăsi pe site-ul oficial al DRPCIV. În cazul în care nu știai, în țări precum SUA sau Canada, poți conduce de la vârsta de 16 ani, orice mașină, atât timp cât ai un însoțitor.

În Europa, Germania este țara care le permite tinerilor să dobândească dreptul de a conduce la vârsta de 17 ani. În primul an, aceștia trebuie să fie însoțiți de o persoană cu vârsta minimă de 30 de ani și care are o experință la volan de minim 5 ani.