19 mai 2023 | 10:55

Cum comunică ciupercile cu pădurea mamă: studiul care îți arată că nu numai oamenii poartă conversații

ACTUALITATE
Cum comunică ciupercile cu pădurea mamă: studiul care îți arată că nu numai oamenii poartă conversații

Imediat după o ploaie, pădurea pare să revină la viață, mii de sunete „colorate” auzindu-se printre ramuri și tufișuri. Păsări, animale, care mai de care.

Cu toate astea, nu toate conversațiile din pădure pot fi auzite de om.

Într-un nou studiu, oamenii de știință din Japonia au descoperit indicii interesante cum că ploaia poate determina unele ciuperci să comunice, folosind semnale electrice subterane.

Cercetătorii s-au concentrat asupra ciupercilor mici, cafenii, cunoscute sub numele de Laccaria, pe care le-au găsit pe solul unei păduri de la Centrul de Științe de Camp Kawatabi al Universității Tohoku din Japonia.

Laccaria, ciuperca „vorbăreață”

Laccaria este o ciupercă ectomicorizală care formează relații simbiotice cu anumite plante, inclusiv cu mulți copaci mari, cum ar fi stejarii și pinii. Acestora, ea le sporește aprovizionarea cu apă și nutrienți, în schimbul carbohidraților.

Cercetările anterioare sugerează chiar că ciuperca poate ajuta unii copaci să se hrănească indirect cu animale, atrăgând insecte și ucigându-le cu o toxină, împărțind azotul acesteia cu copacii gazdă.

În timp ce unele ciuperci micorizice pătrund în pereții celulari ai plantelor gazdă, ciupercile ectomicorizice precum Laccaria construiesc, în schimb, „teci” subterane în exteriorul rădăcinilor unui copac.

Aceste teci sunt făcute din filamente asemănătoare rădăcinilor care alimentează creșterea unei ciuperci. În momentul în care acestea se leagă în subteran, formează sisteme interconectate cunoscute sub numele de rețele micorizale.

Despre astfel de rețele subterane se crede că acționează ca un fel de „pânză”, cu ajutorul cărora pădurea comunică.

Cercetătorii au monitorizat potențialul electric al ciupercilor, măsurat în milivolți, timp de aproximativ două zile, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie 2021.

Totuși, lucrurile s-au schimbat pe 1 octombrie, când taifunul Mindulle a adus 32 de milimetri de ploaie. După câteva ore, ciupercile au început să dea noi semne de activitate.

„La început, ciupercile prezentau un potențial electric mai mic și am redus acest lucru la lipsa precipitațiilor”, a declarat ecologistul microbian Yu Fukasawa, de la Universitatea Tohoku. „Cu toate acestea, potențialul electric a început să fluctueze după ploaie, trecând uneori peste 100 mV”.

Conform specialiștilor, studiile nu se vor opri aici, descoperirea, în sine, dând naștere multor premise interesante.