26 sept. 2023 | 11:30

Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos: Giulgiul din Torino, reinterpretat de AI FOTO

ACTUALITATE
Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos: Giulgiul din Torino, reinterpretat de AI FOTO

Misterul Giulgiului din Torino a intrigat generații, fiind arătat lumii doar în rare ocazii, dar acum fața sa a fost arătată într-o imagine HD, cu ajutorul AI.

Inteligența artificială a dezvăluit cea mai clară imagine a Giulgiului din Torino pentru a arăta cum ar fi putut arăta Iisus, de fapt.

Ieri s-au împlinit 90 de ani de prima dată când țesătura a fost expusă în 400 de ani, atrăgând mulțimi de peste 25.000 de persoane la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino. Despre materialul misterios și controversat unii spun că arată adevărata față a lui Iisus, după ce se presupune că a fost înfășurat în el, după răstignire.

AI a schițat mai multe detalii pe celebra țesătură (Imagine: Midjourney)

Și pentru a marca aniversarea, Daily Star a decis să dea o notă modernă acestei relicve străvechi. Cu ajutorul lui Midjourney, acum poți vedea imaginea reală a modului în care AI crede că Iisus arată în comparație cu pânza originală de 4,2 metri.

Cum arată Iisus, cu ajutorul AI

Înfățișează un bărbat cu părul lung și o barbă, cu ochii deschiși, privind direct. O parte din trupul lui poate fi văzută de asemenea.

Cei care s-au prezentat la catedrală în 1933 erau siguri că sângele lui Iisus Hristos era pe pânză, deși până astăzi rămâne mult scepticism. A fost dezvăluit pentru prima dată maselor în urmă cu aproximativ 600 de ani și chiar și atunci, unii au crezut că Giulgiul era mai probabil să fie o înșelătorie decât urmele reale ale lui Iisus.

Episcopul francez Pierre d’Arcis i-a scris Papei Clement al VII-lea în 1390, pentru a-i spune că crede că Giulgiul este mai probabil să fie cineva care „declară în mod fals că acesta este giulgiul real în care Iisus a fost învăluit în mormânt”: „Scopul este de a atrage mulțimea, astfel încât banii să poată fi smulși cu viclenie”.

Desigur, s-a lucrat pentru a încerca să se ajungă la autenticitatea Giulgiului, iar datarea cu carbon a constatat că este posibil să fi fost creat în perioada 1260 d.Hr. și 1390 d.Hr. Între timp, în 1979, Comisia de la Torino a declarat că e probabil ca petele să nu fie sânge, ci mai degrabă pigment. Apoi, în 2018, oamenii de știință de criminalistică au raportat că a fost creat artificial în lucrări publicate în Journal of Forensic Science.

Între timp, Biserica Romano-Catolică nu a acceptat sau respins complet că Giulgiul este real.