01 nov. 2023 | 09:16

Cum a fost inventat acul de siguranță, o poveste fascinantă. A început cu achitarea unei datorii de 15 dolari, a devenit o parte din istorie

ACTUALITATE
Cum a fost inventat acul de siguranță, o poveste fascinantă. A început cu achitarea unei datorii de 15 dolari, a devenit o parte din istorie

Acul de siguranță era folosit de greci în Antichitate, dar mai apoi, a fost dat uitării. De fapt, Walter Hunt este cel care a reuşit să readucă în atenţia publicului acul de siguranţă.

Walter Hunt este considerat a fi un om cu una dintre cele mai inventive minţi din toată istoria americană, fiind în acelaşi timp, un individ, despre care aproape nimeni nu a auzit vreodată. Și în ciuda acestui fapt, aproape garantat că una dintre invenţiile sale se află, în prezent, situată undeva prin casa noastră.

Acul de siguranță a fost inventat de una dintre cele mai inventive minți ale lumii

Mai exact, Hunt a îndoit sârma la mijloc, pentru a realiza un efect de resort, apoi a unit capetele, oferindu-i sârmei forma unui ac de siguranță. Ca urmare a acestei descoperiri, pe 10 aprilie 1849, la New York, Walter Hunt breveta acul de siguranţă.
Interesant este că brevetul de invenţie a fost vândut la câteva sute de dolari, pentru ca Hunt să îşi poată achita o datorie faţă de un prieten, în valoare de 15 dolari. Hunt inventa diverse obiecte, care de altfel l-ar fi făcut extrem de bogat şi celebru, însă nu se adeverea niciodată, datorită afinităţii sale de a-şi vinde imediat brevetele şi de a trece la următoarea mare invenţie.

Brevetul acului de siguranță, Walter Hunt

Împreună cu acul de siguranţă şi prima maşină de cusut (în 1833) cu împunsătură lockstitch (ce folosea două fire, unul deasupra şi unul dedesubt), viabilă din punct de vedere comercial, Hunt a inventat şi brevetat o lampă mai eficientă cu ulei, un ataşament pentru bărci cu ajutorul căruia acestea pot pătrunde prin blocuri de gheaţă, diverse îmbunătăţiri asupra design-ului glonţurilor şi carcaselor acestora, o maşinărie de făcut frânghie, o maşinărie care făcea manichiura, un stilou îmbunătăţit. De asemenea, a creat un dispozitiv pentru ascuţit cuţite portabil, un ferăstrău inovator, un cuptor cu convecţie încălzit cu cărbune, o versiune timpurie a puştii cu repetiţie (foc cu foc), şi, cel mai incredibil dintre toate, un dispozitiv care permitea utilizatorului să se plimbe pe tavan, numit „sistemul antipod”, pe care l-a vândut unui circ.

Vezi și: Invențiile românești care au schimbat viața oamenilor din toată lumea: inventatorii români care au făcut descoperiri importante

Vezi și: Invenții istorice care au schimbat lumea: deși n-au avut o durată de „viață” mare, au avut un impact important

Vezi și: Topul celor mai mari invenții ale anului 2021: ne-au schimbat radical viața

Primul ac de siguranţă a fost inventat în anul 1849

Primul ac de siguranţă a fost inventat în anul 1849, precursoarea acului de siguranţă fiind fibula grecească inventată în secolele 13-14 î.Hr. Aceasta nu era prevăzută cu arcul care menţine acul fixat în clemă, acesta fiind şi motivul pentru care a fost uitată odată cu trecerea timpului. Walter Hunt a folosit o sârmă oţelită pe care a îndoit-o de două ori în jurul unei tije, astfel încât, a creat un arc. A ascuţit sârma la un capăt, iar pe celălat l-a îndoit sub formă de clemă astfel încât, să protejeze utilizatorul de vârful ascuţit. Mulţumită acului de siguranţă, Hunt a reuşit să intre în istorie.

Walter Hunt, inventatorul acului de siguranță

Pe parcursul vieţii, Hunt nu a făcut o avere de pe urma diferitelor sale invenţii – care i-au îmbogăţit pe alţii, nu era nici renumit sau cunoscut, iar după moartea sa lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Cu toate acestea, New York Tribune a publicat un articol despre Hunt după ce acesta a decedat, notând: „Timp de peste 40 de ani, el a fost cunoscut drept un experiment în arte. Fie că este vorba de mişcări mecanice, chimie, electricitate sau compoziţii metalice, el se afla pe teritoriul său, şi, probabil că el a încercat mai multe experimente decât orice alt inventator”.

Vezi și: Invenții ale femeilor care au schimbat lumea

Vezi și: Cele mai interesante și utile invenții ale lui Benjamin Franklin

Deşi acul de siguranţă a rămas la forma iniţială și toată lumea are cel puțin unul în casă, tehnologia de fabricare a avansat foarte mult. În prezent fabricile automatizate pot produce în jur de trei milioane de ace de siguranţă pe zi. Se fac ace de siguranţă de diferite mărimi şi din diferite materiale, precum fier, inox, argint sau chiar aur.