08 feb. 2023 | 15:33

Cultura generală care nu se predă la școală: adevărul despre oameni și insecte de-abia acum s-a aflat

ACTUALITATE
Cultura generală care nu se predă la școală: adevărul despre oameni și insecte de-abia acum s-a aflat

Dacă insectele oricum sunt în atenția noastră în această perioadă și se discută intens despre ele în cadrul unor teme pe cât de halucinante, pe atât de nesusținute de probe, propunem un subiect de dezbatere din spectrul culturii generale, mult mai util și interesant.

Este vorba despre un fapt cunoscut de foarte puțini oameni, poate doar de unii cercetători sau profesori. De exemplu, știai că dacă ai combina greutatea tuturor târâtoarelor terestre , te-ai confrunta cu o biomasă aproximativ egală cu greutatea tuturor oamenilor și a animalelor de pe Pământ combinate?

Fascinant, nu-i așa? Când vezi un gândac sau o furnică ce dă târcoale prin bucătăria ta nu ți-ai imagina că dacă și-ar aduna toate rudele din lume, ar avea o asemenea forță aproape înspăimântătoare, dacă stăm bine să ne gândim.

Oamenii de știință scot la lumină adevăruri uluitoare despre planeta noastră

Estimările cercetătorilor estimează greutatea totală în stare proaspătă a tuturor insectelor și artropodelor terestre (cu excepția speciilor acvatice/marine) la aproximativ 1.000 de milioane de tone metrice (Mt). Referitor la biomasa umană, oamenii de știință apreciază, conform celor mai recente calcule pe care aceștia le-au efectuat, că aceasta este în jur de 400 de milioane de Mt.

„Acest set de date dezvăluie distribuția globală a biomasei și a populațiilor de artropode terestre, extinzând lucrările anterioare asupra acestor densități caracteristice de biomasă”, au concluzionat autorii studiului.

„Estimăm biomasa totală a artropodelor terestre la 300 Mt (…) greutate uscată, (…) aproximativ echivalent cu 1000 Mt greutate proaspătă sau 150 Mt carbon”, subliniază oamenii de știință care au dat dovadă de o răbdare de fier să pună cap la cap datele de pe zeci de site-uri ce oferă anumite date concrete despre aceste viețuitoare, dar și despre populația umană a Terrei.

Studiul acesta nu are ca scop doar să ne fascineze cu niște cifre de-a dreptul impresionante, ci trebuie să ne dea gândit în sensul în care să conștientizăm importanța acestor vietăți, mai ales în contextul actual al schimbărilor climatice devastatoare.

„Artropodele au fost descrise drept „lucrurile mici care conduc lumea” datorită rolului lor central în multiple procese ecologice”, a declarat pentru Phys.org unul dintre autorii principali ai studiului, dr. Yuval Rosenberg de la Departamentul de Științe ale Plantelor și Mediului Weizmann .

„Trebuie să le luăm în considerare dacă vrem să înțelegem pe deplin impactul umanității asupra planetei și posibilele consecințe ale schimbărilor climatice”, este de părere cercetătorul.